Vikarier, zombies och DNA

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Flera vikarier fick rycka in till företagsfrukosten i februari då mer än en deltagare var sjuk. Det handlade om DNA-släktforskning, TV-inspelningen av Zombies och arbetsförmedlingens verksamhet i Härnösand.

DNA-släktforskaren Peter Sjölund har hjälpt många människor att hitta okända släktingar. Sedan en tid tillbaka hjälper han även polisen att lära sig använda den nya tekniken, men också med några fall.

− DNA är en större revolution än fingeravtryck. I USA har de löst ett hundratal kalla fall och det kommer här också.

Peter har skrivit tre böcker i ämnet som sålt totalt 60 000 och han är förmodligen Sveriges främsta expert.

− Det händer mycket nytt hela tiden och det är roligt att vara i frontlinjen.

Peter Sjölund – Släkt & DNA.

För någon vecka sedan kom beskedet att arbetsförmedlingens kontor i Härnösand blir kvar.

− Vi har många arbetssökande med stora stödbehov i Härnösand och då är det bra med ett bemannat kontor, säger Mikael Eriksson, chef för region Södra Västernorrland.

Företagsrådgivaren Tomas Rolandsson är den som har mest kontakt med företag för att se vilket behov av kompetens som finns.

− Vår stora uppgift är att hjälpa människor att få rätt kompetens för de jobb som finns.

Arbetsförmedlingen, Tomas Rolandsson, företagsrådgivare och Mikael Eriksson, chef för region Södra Västernorrland.

I slutet av mars kommer SVT till Härnösand för att spela in barnprogrammet Zombies. Mycket av inspelningarna kommer att ske på Hemsön och i Hemsö fästning, men även torget och simhallen blir inspelningsplatser. Christer Sefbom från Hemsö fästning var sjuk och i hans frånvaro berättade näringslivsutvecklaren Jonas Wessling om kommunens syn på den här typen av inspelningar.

Jonas Wessling, näringslivsutvecklare, Härnösands kommun.

− Alla sådana här inspelningar är bra marknadsföring för platsen Härnösand. Därför jobbar vi aktivt för att få hit till exempel Antikrundan, Idol och nu Zombies. SVT behöver förresten statister, även vuxna zombies!