”Vi tror på Härnösand – det är därför vi satsar”

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Hallå där David Dahlgren, vd för Amasten som på kort tid blivit Härnösands största privata hyresvärd och dessutom äger hela Prismagallerian. Varför satsar ni i Härnösand?

– Vi tror starkt på Härnösand. Det har varit neddragningar, men jag är övertygad om att botten är nådd och att det har vänt sedan några år tillbaka. Det är mycket på gång, inte minst med hotellet, och jag tycker att jag märker en större tilltro och optimism än tidigare.

Amasten har funnits i Härnösand sedan december 2014. Hur hamnade ni här?

– Hjärtat i vår affärsidé är att satsa på medelstora orter i närheten av ett regionalt centrum. Härnösand är en klockren sådan ort och när vi fick möjlighet att köpa ett bestånd så slog vi till. Sedan har vi köpt ytterligare två bestånd så nu är vi uppe i 430 lägenheter. Det är den nivån vi vill ligga på för att kunna ge bra service med egen personal på plats. Vi har 5-6 anställda i Härnösand.

Er kärnverksamhet är lägenheter, men i Härnösand äger ni också hela Prisma-gallerian. Hur kommer det sig?

– Delar av Prisma har följt med i de köp vi har gjort och då kändes det naturligt att köpa även den sista delen, själva Prismahuset. Vi vill också göra det bra för våra hyresgäster och bidra till att de får ett bra utbud i centrum.

Det första som hände efter köpet var att Åhléns beslutade sig för att lägga ned. Hur kändes det?

– Det är naturligtvis jättetråkigt, men kom inte som någon större överraskning för oss. Vi var medvetna om risken när vi köpte. Hyreskontraktet var utgående och Åhléns strukturerar om i hela landet. Nu planerar vi ju en omgestaltning av hela stadskärnan tillsammans med Westerlind Fastigheter, kommunen och handlarna och på sätt och vis var det bra att Åhléns besked kom nu, när projektet just har dragit igång.

Hur menar du då?

– Dels förändrar det grunderna för hur vi kan tänka och planera, dels för att det kommer att behövas tomma ytor där butiker kan vara tillfälligt när vi eller Westerlinds bygger om andra ytor.

Så ni samarbetar så nära med Westerlinds?

– Ja, och det är faktiskt en helt unik situation. Det normala i en stadskärna är att många fastighetsägare konkurrerar om samma hyresgäster. Här är vi bara två som samarbetar för att få ett så bra resultat som möjligt för alla inblandade. Vi hjälper varandra att dra i saker och delar på vissa kostnader. Att det fungerar så bra beror mycket på personkemin. Jag kände direkt när jag träffade Emil Westerlind att vi tänker likadant.

Och så är både kommunen och handlarna med på tåget?

– Ja, och det är lika viktigt. Alla parter behöver jobba tillsammans för att vi ska lyckas. Jag måste också säga att kommunens näringslivsenhet gör ett jättebra jobb. De är väldigt aktiva jämfört med hur det ser ut i andra kommuner.

När börjar det hända något konkret i centrum?

– Det är alltid svårt att ge några exakta tidsplaner, det handlar om kontrakt som ska skrivas eller avslutas. Nya butiker öppnar inte heller när som helst på året utan inför påsken, sommaren eller julhandeln. Men jag skulle tro att små kosmetiska förändringar börjar synas under våren och öka under hösten och att det 2018 blir mer tydliga förändringar.

Det gäller alltså att ha tålamod?

– Ja, en sådan här omställning måste få ta tid. När man gör ett så grundligt omtag gäller det att vara extra noga i början. Men jag kan garantera att både vi och Westerlinds kommer att investera många miljoner de närmaste åren.

 

Amasten Holding AB
Antal fastigheter: 194 varav 21 i Härnösand
Antal lägenheter: 2 800 varav 430 i Härnösand
Fastighetsvärde: 2,4 miljarder kronor varav cirka 300 miljoner i Härnösand