Värmländsk hövding, Kanadaresa, lokal bank och en ny APA

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Nu är det nära för Härnösands nya restaurang APA vid Torget. Det berättade Daniel Sandström, en av APA:s ägare för de ca 120 personerna i publiken på företagsfrukosten 16 november. Där deltog också nya landshövdingen Berit Högman, BizMakers Josefin Jaén Nilsson samt Svante Berggren och Ingela Nordlander från Länsförsäkringar Bank.

Den 13 december öppnar hamburgerrestaurangen APA i Prismahuset vid Torget, om inget oförutsett inträffar. Konceptet startade i Sundsvall för några år sedan och har blivit en stor succé, delvis beroende på namnet.
– När vår reklambyrå presenterade sin idé skrattade vi bara först. Det lät ju helt galet att heta APA. Men namnet har varit en viktig del i att vårt varumärke har blivit så starkt så fort, säger Daniel Sandström.
De andra delarna är bra kvalitet på både mat och miljö. Daniel har tidigare erfarenhet av att driva företag i Härnösand då han hade Wayne´s Coffee i fem år. Att det blev Härnösand igen är till största delen Westerlind Fastigheters förtjänst.
– Emil Westerlind har legat på mig hårt och länge och till slut sade jag ja, men på ett villkor – att de tog investeringen på allt utom köket. Det hade varit omöjligt att räkna hem annars. Att starta en ny restaurang kostar mycket pengar. Gästerna kräver mycket av miljön och dessutom är det hårda krav på ventilation och sådant.
APA kommer att ha 100 sittplatser, en loungeavdelning och en cocktailbar. För att sköta det behövs ungefär tio anställda.
– Och vi har det bästa läget i stan! Förutom att residenset skymmer kvällssolen…

Där bor vår nya landshövding Berit Högman, som är första kvinna på posten. Hon har suttit i riksdagen i 16 år och tar med sig många erfarenheter därifrån.
– Jag har skaffat mig stor personkännedom och framför allt vet jag hur en slipsten ska dras där.
Hon vill lägga mycket fokus på att skapa arbetstillfällen som ger tillväxt.
– För att få utveckling är det bättre att förstärka det vi är bra på än att satsa överallt. Starka kraftfält sprider sig. Varumärket High Coast är till exempel en sådan sak.
Ett annat bra recept är samarbete och samverkan.
– Vi är ett litet län och då måste vi hålla ihop.
Kanada nästa är det för ett antal inkubatorföretag inom BizMaker. Det är tredje året som BizMaker arrangerar en så kallad Scandinavian Startup Week för innovativa företag.
– Vi är på plats en vecka för att företagen ska kunna etablera kontakter och bygga nätverk, berättar Josefin Jaén Nilsson, kommunikatör på BizMaker.
Företagen ska ha en färdig produkt, finansieringen klar och ha identifierat Nordamerika som en prioriterad marknad. Det är andra gången resan går till Kanada.
– Men vi kommer att arrangera en liknande tur till något land i Europa också.
Vid nästa företagsfrukost finns BizMaker på plats igen med flera experter. Efter frukosten kan vem som helst få kostnadsfri rådgivning av lokala företagare i ämnen som marknadsföring, riskkapital och juridik.

Ett av Härnösands större företag är Länsförsäkringar Västernorrland som har hälften av sina 120 anställda placerade på huvudkontoret i Härnösand. Länsförsäkringar Bank är den yngsta delen av företaget. Under de första 20 åren har banken framför allt fokuserat på privatkunder.
– Där har vi nått vårt mål och är nu den femte största banken i Sverige. Nu är det dags att satsa på företagskunderna och göra samma resa där, säger Svante Berggren, chef för Bank & Liv.
– Vår stora fördel är att vi kan erbjuda banktjänster, livförsäkringar och sakförsäkringar under samma tak. Vi kan besöka företag och göra flera affärer samtidigt, det är effektivt, säger företagsrådgivaren Ingela Nordlander.

Se program och anmälan för företagsfrukost 14 december här