Två butiker med världens utbud

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Elvans Livs och Albaraka Livs är två av Härnösands mindre butiker, men utbudet är stort. Här finns mat från hela världen, framför allt arabiska, asiatiska och afrikanska produkter.

Albaraka på Storgatan har bara funnits ett knappt halvår, men ägaren Ihab Abufayyad är rutinerad.

– Jag drev en liknande butik i Gaza i fem-sex års tid.

Han kom till Sverige för fem år sedan och efter att ha lärt sig språket har han provat lite olika jobb. Men hela tiden har han längtat efter att driva eget företag igen.

– Ja, men jag insåg att jag måste kunna språket och förstå systemet bättre först. Det är inte så lätt, det är många regler och bestämmelser man behöver känna till.

Därför gick han en kurs i företagande i Dalarna där han då bodde. I Härnösand kan han få hjälp med kontakter av Samed Kaj, näringslivsutvecklare på Härnösands kommun med särskilt fokus på nyanlända.

Trots den korta tiden med egen butik har Ihab många planer för framtiden. Bland annat funderar han på att utöka med en charkdisk med färskt kött.

– I så fall behöver jag anställa en person till.

Om Albaraka är ett nytt inslag bland Härnösands butiker så är Elvans Livs en gammal bekant. I nästan tio år har Hassan Pourhosseini skött sin lilla butik på Köpmangatan.

– Det är mycket jobb, men det rullar på bra.

Hassan Pourhosseini, Elvans Livs, och Samed Kaj, näringslivsutvecklare

Han kom till Sverige för 15 år sedan och sökte under de första åren olika jobb utan större framgång. Så fick han höra talas om en ettårig försäljarkurs och hoppade på den. Där fick han lära sig det mesta om hur man sköter en butik och plötsligt en dag fick han erbjudande om att ta över lokalen på Köpmangatan.

– Det var min granne som hade den och ville sälja. Med hjälp av lite privata lån och ett lån från Almi så tog jag chansen.

Nu har han alltså jobbat på i tio år och har många stamkunder.

– Ja, det är araber, asiater, afrikaner och andra som vill kunna köpa ”sin” mat. Men också svenskar som är nyfikna.