Tomas Ekebjörk – en färgstark företagare

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Tomas Ekebjörk har målaryrket i blodet. Redan som nioåring följde han med sin pappa och städade tapetbitar. Nu driver han eget företag och en av de anställda är hans bror.

– Ja, det ligger väl i släkten, sade han när kommunstyrelsens arbetsutskott var på besök.

För drygt sex år sedan startade han Ekebjörk Måleri och förutom brorsan jobbar två lärlingar i företaget. En av dem har utländsk bakgrund och har validerat sina kunskaper hos Tomas Ekebjörk.

– Det är en chansning att validera. Det kostar pengar för företaget utan att jag har en aning om det kommer att fungera. Men jag har haft tur, han är jätteduktig.

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott fick en inblick i måleribranschen

Måleribranschen har som många andra svårt att få tag i folk. En positiv trend är att fler kvinnor söker sig till yrket i takt med att jobbet blivit mindre fysiskt tungt. Det finns många bra hjälpmedel och materialen har blivit lättare. Den andra av Tomas lärlingar är kvinna.

– Jätteroligt att det äntligen börjar lossna när det gäller den saken. Det funkar mycket bättre på en arbetsplats när det är blandat.

Ekebjörk Måleri har mycket jobb och förutom de fast anställda har Tomas både timanställda och underentreprenörer som kan hoppa in när det kör ihop sig. Ett sådant tillfälle var när Espresso House skulle öppna. Någon i cafékedjans ledning hade räknat ut att det ska ta fyra dagar att måla en ny lokal.

– Men vårt Espresso House är både större och i fler våningsplan än andra så där fick vi ta till både kvällar och nätter för att hinna.

Måleriföretagen i kommunen har goda kontakter och ser sig bara som konkurrenter när de räknar på jobb. Det händer också att de lånar in kompetens från varandra.

– Tyvärr är det onödigt krångligt. Det vore väldigt bra om det kunde göras enklare.

Ekebjörk Måleri har de flesta uppdragen i Härnösand med omnejd och kunderna är både byggföretag och privatpersoner. Det senaste året har privatkunderna blivit fler och Tomas Ekebjörk har noterat en ny trend bland dem.

– Allt fler vill ha färgstarka kulörer. Det har nästan bara varit vitt och grått i många år nu så det är kul med lite kulörer igen.

 

Ekebjörk Måleri

Grundades: 2012

Ägare: Tomas Ekebjörk

Antal anställda: 4

Omsättning: Ca 4 mnkr