Startar eget inom frukt och grönt

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Kiwano heter ett nytt företag i Älandsbro som levererar frukt och grönt. Förra veckan besökte kommunstyrelsens ordförande Fred Nilsson och näringslivsenhetens Jonas Wessling företaget för att få veta mer om verksamheten.

Trots att företaget är nytt så är det långt ifrån några nybörjare som driver det. Både Fredrik Nyberg och Mikael Westin har lång erfarenhet i branschen.

– Jag har alltid haft tanken att driva eget och få skapa något själv, säger Fredrik.

Kiwano håller till i Dagabs gamla lokaler i Älandsbro, faktiskt precis där fruktpacken var förr i tiden. I den svala lokalen finns lådor med frukt och grönsaker och även konserver och mejeriprodukter. För tillfället dock inga kiwano, den afrikanska frukt som företaget är döpt efter.

Kiwano handlar framför allt med frukt och grönt, men har även konserver och mejeriprodukter.

Bland kunderna finns lokala och regionala restauranger, fristående skolor och förskolor och även några mindre butiker. Kiwano levererar också fruktkorgar till företag.

– Vår vision är att erbjuda mycket närproducerat, men dels finns det inte så mycket och dels är vi fortfarande lite för små. Många leverantörer kräver större beställningar. Men potatisen kommer från Sundsvall.

Både Fredrik och Mikael jobbade tidigare på Härnösands Frukt & Grönt och följde med till Sundsvall när företaget köptes upp för åtta år sedan.

– Jag fick faktiskt erbjudande om att ta över företaget redan då och var lite sugen. Men jag kände mig för ung, säger Fredrik.

Men nu i våras var tiden mogen. På slutet jobbade han som lagerchef, men kände att det var dags att ta nästa steg.

– Jag har alltid haft en drivkraft att skapa något, men som mellanchef kände jag mig låst.

Det visade sig att Mikael hade samma tanke och i stället för att starta konkurrerande rörelser så slog de sig ihop. Med Älandsbro som bas ska de nu erövra den lokala marknaden.

– Vi räknar kallt med några hundår, men på sikt ska vi kunna vara 4-5 anställda. Läget vid E4 är perfekt och vi har bra lokaler. Här har vi potential att växa.

 

Kiwano Frukt & Grönt
Grundades: 2017.
Ägare: Fredrik Nyberg och Mikael Westin.
Verksamhet: Leveranser av frukt, grönsaker, konserver och mejeriprodukter.
Antal anställda: 2.