Snart öppnar nya XL Bygg

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Nu närmar sig premiären för XL Bygg Fresks nya bygge på Saltvikshöjden. Strax efter nyår öppnar butiken för yrkesfolket och den 8 januari slås portarna upp för allmänheten.

– Vi får se om det blir tid för något julfirande i år, sade platschefen Johnny Karlsson när kommunstyrelsens arbetsutskott var på besök.

Han tog med sig politiker och tjänstemän på en rundvandring i den nästan 5 000 kvadratmeter stora byggnaden, som blir ett lyft för både kunder och personal.

Platschefen Johnny Karlsson berättar om den nya anläggningen för politiker och tjänstemän från Härnösands kommun.

– Här får vi en helt annan logistik och effektiv hantering som gynnar både våra kunder och oss själva.

Byggavdelningen är nästan 100 meter lång och har tre filer för bilar, en körfil i mitten och två lastfiler på sidorna. Längst fram finns en gemensam kassa för både byggavdelningen och butiken. Själva butiken är på 1 300 kvadratmeter.

– Det är faktiskt inte mycket större än vad vi har nu, men den öppna lösningen gör att det känns väldigt mycket större, säger butikschefen Mi Särnmark.

Än så länge gapar hyllorna nästan tomma, men här och där står lite varor uppställda.

– Vi har olika leverantörer här varje vecka som lägger upp ordningen för sina varor på hyllorna, säger Mi.

De lokala hantverkarna är viktiga kunder och givetvis finns en fikahörna för dem och andra kunder. Varje fredag tänker XL Bygg bjuda hantverkarna på fika och det finns också en mikrovågsugn för mer långväga hantverkare.

Fresks är ett anrikt företag som grundades i Östersund för 155 år sedan och som har expanderat stort de senaste åren. Företaget finns nu på 25 platser och är en del av XL Bygg. Flytten från Kronholmen sker av både lust och nöd.

Varje vecka kommer olika leverantörer och lägger upp ordningen för sina varor på hyllorna.

– Konkurrensen i branschen blir allt hårdare och det gäller att satsa för att hänga med. På sikt hade det inte gått att vara kvar i de gamla lokalerna, säger Johnny.

Bygget har gått helt enligt planerna och så har även kontakterna med kommunen.

– Vi har fått ett fantastiskt stöd av näringslivsenheten och har under hela tiden haft en tät och nära dialog. Över huvud taget har vi fått bra stöd från kommunen, inklusive HEMAB, säger Johnny Karlsson.

XL Bygg Fresks Härnösand
Grundades: 1862 av Robert Fresks i Östersund.
Ägare: Familjen Oscarson i Östersund genom Oscarsoninvest tillsammans med investmentbolaget Littorina och tidigare ägare samt nyckelpersoner.
Verksamhet: Komplett bygghandel med bygg, färg och interiör.
Omsättning: Ca 55 mnkr.
Antal anställda: 13.