Snart 20 år med Tetre

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Nästa år firar Rikard och Jenny Horn 20-årsjubileum som ägare till Tetre. Det är faktiskt längre än de har varit ett par. När de tog över butiken 1997 kände de knappt varandra.

– Vi var 19-20 år och hade bara jobbat ihop ett tag. Så det var väl lite vågat, men det kändes rätt och det gick ju bra.

Jo, minsann. Rikard och Jenny är nu gifta, har tre barn och ytterligare två butiker. För Rikards del började karriären på Tetre med en pryovecka under gymnasiet. Den ledde till både sommarjobb och sedan anställning.

Jenny å sin sida var egentligen på väg som reseledare till Grekland, men skulle först bara hjälpa till som butikschef på Tetre ett kort tag. Nu har det snart gått 20 år och resebranschen väntar fortfarande på henne.

Till en början hade Tetre både dam- och herrkläder, men när Rikard och Jenny startade Vero Moda (nuvarande Vera.nu) år 2000 blev Tetre en renodlad herrbutik.

– Vi är en jeansbutik för alla åldrar, säger Rikard. En del äldre tror nog att det bara är för yngre och går förbi, men de är lika välkomna.

De största märkena, som också har hängt med ända sedan starten, är Selected och Jack & Jones. Andra märken har kommit och gått. På Tetre finns nu bland annat även Björn Borg, Tiger, Lyle & Scott och Fred Perry. Det senaste tillskottet är Allvar, underkläder gjorda av cellulosafiber från den västernorrländska skogen och framtagna av de före detta Härnösandsborna Niklas Gilmark och Stefan Söderberg.

– Jättekul med den lokala förankringen, både i produkterna och att skaparna har anknytning hit. Så det var ingen tvekan om att ta in dem. Det är sådant vi vill ha i butiken, säger Rikard.

I klädbranschen gäller det att känna av de senaste trenderna och Jenny åker ofta på mässor och inköpsresor.

–  Men där är vi ett år före så nu tittar jag på vad vi ska ha nästa vår och sommar. Det kan bli lite lustigt ibland när man både ska beställa det som ska in i butiken omgående och samtidigt bestämma nästa års kollektion.

Både Tetre och Vera.nu har blivit Årets butik i Härnösand, 2010 respektive 2012. Sedan ett drygt år tillbaka har Rikard och Jenny en tredje butik, Härnö Skor & Väskor på Storgatan.

– Det är alltid nervöst att starta något nytt, men det har varit jättepositivt hittills, säger Rikard.

Annars är läget tufft för detaljhandeln, med allt större konkurrens från näthandeln.

– Oavsett vilken typ av butik du har så är näthandeln en utmaning. Så det är viktigare än någonsin för oss att verkligen ha rätt grejor och ge den bästa servicen!

Tetre/Vera.nu/Härnö Skor & Väskor
Ägare: Rikard och Jenny Horn
Antal anställda: 5
Omsättning: Ca 9 Mkr