Smycken, tidningar och tryggt boende

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Det var vitt skilda saker som togs upp på februari månads företagsfrukost. Första gäst var den unga smyckesdesignern Sanna Grannas, som precis är på väg att lansera sitt varumärke RUNA of Sweden. På plats var också Ninni Smedberg, direktor på Vårsta diakoni som nyligen invigde ett nytt trygghetsboende med 20 lägenheter, och Anders Ingvarsson, chefredaktör för länets samtliga dagstidningar.

Det var inte första gången Sanna Grannas från Kramfors stod på St Petrilogens scen. Hon ingick tidigare i showgruppen Showbiz, som bland annat har uppträtt på Företagarnas Galakväll i Härnösand.

Sanna Grannas
Sanna Grannas

Men nu var hon där för att prata om sitt nya varumärke RUNA of Sweden, vars första produkt är ett smycke som man fäster på skjortknapparna.

– Jag har jobbat i försäkringsbranschen och märkte då att många inte är bekväma med att ha slips eller fluga. Så då kom jag på den här idén.

Sedan låg idén och väntade ett tag innan hon av en slump träffade en rådgivare på Åkroken Business Incubator.

– Åkroken har betytt jättemycket för mig. De har guidat och rett ut fnurror. Helt enkelt någon att hålla i handen.

Det största steget på resan var att ta tjänstledigt från jobbet.

– Men när det väl var gjort kändes det inte så märkvärdigt längre.

Just nu bor hon i Stockholm, men planerar att flytta hem inom kort. För hon sätter inte bara upp mål för företaget utan för hela livet.

– Jag vill bo i ett hus nära naturen, med möjlighet till kontor hemma eller i närheten och bra kommunikationer till resten av Sverige och världen.

Andra gäst var Vårstas direktor Ninni Smedberg, som leder en verksamhet med 6 fastigheter och 22 anställda. Förutsättningarna har förändrats rejält sedan hon började 2004.

Ninni Smedberg
Ninni Smedberg

– Förr levde vi på anslag och hade en nära koppling till kyrkan. Nu fungerar vi mer som vilket företag som helst och är intäktsfinansierat.

Några stora skillnader finns dock. Vårsta drivs av en icke vinstutdelande stiftelse och ska särskilt bry sig om de svaga i samhället. Nyligen invigde Vårsta trygghetsboendet Fristad, med 20 lägenheter för äldre. En stor satsning för en idéburen stiftelse.

– Huset var i dåligt skick, men vi hade ingen lust att låna pengar för att riva det. Dessutom är det ett vackert hus alldeles vid södra infarten till stan. Så i stället lånade vi pengar för att bygga!

Tanken är att boendemiljön och den omgivande miljön ska ge möjlighet för människor att åldras på ett friskt sätt.

Anders Ingvarsson
Anders Ingvarsson

Morgonens sista gäst var Anders Ingvarsson, chefredaktör för Tidningen Ångermanland och övriga dagstidningar i länet. Trots att det inte finns några konkurrerande dagstidningar menar han att konkurrensen aldrig har varit större.

– Det finns så många andra medier så framför allt konkurrerar vi om människors tid. Och den konkurrensen lär bli ännu större i framtiden.

När det gäller dagstidningens roll i lokalsamhällets utveckling och positiva/negativa nyheter pratade han om balans.

– Vi lyfter gärna fram goda exempel, men vår roll är också att granska och avslöja maktmissbruk och mygel. Men det bidrar också till ett bättre samhälle.

På den ofrånkomliga frågan hur länge papperstidningen finns kvar var svaret otydligt, men ändå tydligt.

– Så länge det finns tillräckligt många som betalar tillräckligt mycket för den.