Skinnväskor, friskvård och silikonhandtag

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Anders Sandlund producerar väskor i både Piteå och Bangladesh. Nu vill företaget växa även i Härnösand, berättade han under februari månads företagsfrukost. Medverkade gjorde också Härnösands Hälsostudio och UF-företaget TopGrip.

Anders Sandlund är fjärde generationens väsktillverkare. Förutom anrika Böle garveri i Piteå driver han sedan 2006 ett väskföretag tillsammans med en god vän och kompanjon i Bangladesh. I juni förra året startade de sitt eget märke Sandlund/Hossain, som blivit en omedelbar succé.

Anders Sandlunds väskföretag Sandlund/Hossain växer i både Bangladesh och Härnösand.
Anders Sandlunds väskföretag Sandlund/Hossain växer i både Bangladesh och Härnösand.

– På mindre än ett år har vi gått från 10 till 30 anställda i Bangladesh och från en till två här i Härnösand. Och jag hoppas kunna fortsätta expandera både här och där.

Sandlund/Hossain är ett företag som lägger stor vikt vid bra arbetsvillkor och hållbar produktion.

– Det ligger i generna hos mig att tänka så. Men jag tror också att det är framtidens melodi, att det är lönsamt att ta ansvar för människor och miljö.

Han har nyligen flyttat till Härnösand med sin familj och företaget har precis flyttat in i Tobaks.

– Det känns jättebra. Tobaks är en kreativ och intressant miljö med människor som jobbar över hela världen. Det ger också nya möjligheter att locka inflyttare. Många skulle till exempel kunna fortsätta jobba i Stockholm, men bo i Härnösand.

Härnösands Hälsostudio är ett relativt nytt Härnösandsföretag som faktiskt grundades i en bil. Sabine Melin, Sandra Billström och Sara Almqvist gick samma utbildning till friskvårdskonsult i Sundsvall och samåkte dit.

Sabine Melin, Härnösands Hälsostudio
Sabine Melin, Härnösands Hälsostudio

– Först tänkte jag att vi skulle bli konkurrenter, men så började vi gilla varandra där i bilen och kände att vi ville åt samma håll, sade Sandra Billström.

Sedan ett och ett halvt år har de gemensamt företag på Köpmangatan och erbjuder bland annat massage, yoga och stressträning. Och det går bra.

– Ja, vi är fortfarande i chock. Vi väntar på en dipp, men den kommer aldrig. Härnösand är en härlig stad att driva företag i.

Friskvård ägnar sig även UF-företaget TopGrip åt. William Oderstad, Linus Caro och Zaccarias Gradin hittade sin affärsidé på gymmet där de ofta tränar. Produkten de tänker sälja är ett gymhandtag i silikon som kan sättas på stänger och hantlar.

William Oderstad, Linus Caro och Zaccarias Gradin i UF-företaget TopGrip berättade om sitt gymhandtag i silikon.
William Oderstad, Linus Caro och Zaccarias Gradin i UF-företaget TopGrip berättade om sitt gymhandtag i silikon.

– På många gym får man inte använda talk och vårt handtag ger bra grepp och är hygieniskt.

Handtaget finns ännu bara som prototyp, men en fabrik i Köping står redo att börja tillverka. Nu väntar den regionala mässan i Sundsvall, där grabbarna bland annat hoppas på att vinna priset för bästa logga.