På Gulf står tiden aldrig still

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

I 15 år har Kristina Engström och hennes två döttrar Angelica och Sophie drivit Gulf-macken vid Södra vägen. Men det är en helt annan mack idag än det var då.

– Den dag vi slutar utvecklas så börjar avvecklingen, sade de när kommunstyrelsens arbetsutskott var på besök.

Det var en trio nyblivna vinnare som tog emot politiker och tjänstemän. Vid Företagens Galakväll gick de hem med en bäver som Årets butik. För några år sedan utsågs Gulf till Sveriges bästa bensinstation och tidigare i år var de ett av tre nominerade företag till Årets servicehandlare i Sverige.

– Inom branschen är vi faktiskt välkända. Alla i Sverige vet vilka Gulf i Härnösand är, säger Kristina utan att tveka.

Angelica Engström tar en bild när kommunstyrelsens arbetsutskott besöker Gulf i Härnösand.
Angelica Engström tar en bild när kommunstyrelsens arbetsutskott besöker Gulf i Härnösand.

Det var framför allt hon som tog över den dåvarande Shell-macken 2002. Döttrarna var med redan från början, men de var då bara 19 och 14 år gamla. Idag ägs företaget till lika delar av alla tre. Så vem är egentligen chef?

– Det beror på dagsformen, säger Kristina. Men skämt åsido så bestämde vi redan från början att det inte fick bli någon mamma-barn-relation utan att vi skulle respektera varandra på ett yrkesmässigt plan.

De bestämde också tidigt att satsa på att utveckla allting runt drivmedelsförsäljningen, sådant som bullar, kaffe och annat ätbart.

– Vi insåg att det är det som är framtiden. Bensinen omsätter enormt mycket pengar, men ger i stort sett ingen vinst, säger Sophie.

I stället är det allt det ät- och drickbara som ger förtjänst. För två år sedan utvidgade de sortimentet med mackor och sallader och anställde en kallskänka. En chansning som verkligen gick hem och nu är det snart dags igen.

– Vi vill bygga ett nytt kök för att kunna utveckla den delen ännu mer med exempelvis catering. Talande nog är det den gamla verkstaden som ska bli kök.

Förhoppningen är att komma igång med ombyggnaden redan till hösten. När det än blir så kommer det att gå fort när den väl kommer igång.

– Ja, för kundernas skull vill vi bygga fort. Och så är vi väl sådana som personer också. När vi får en idé så vill vi att det ska hända på en gång.

En annan idé var att som första mack i Sverige börja baka semlor, inte minst för att hjälpa upp en annars svag del av året. Det blev en omedelbar succé. I år sålde Gulf över 32 000 semlor, varav drygt 5 000 på själva fettisdagen.

– Det roligaste var att vi sålde 300 semlor till ett företag i Birsta. Så affärerna kan gå åt det hållet också, säger Angelica.

 

Gulf Härnösand
Startade:
2002 med nuvarande ägare
Ägare: Kristina, Angelica och Sophie Engström
Omsättning: Drygt 30 mnkr
Antal anställda: 11 personer, cirka 7 årsanställda