Olympisk mästare, moderna butiker och smarta möbler

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Vårens sista företagsfrukost gästades av den dubble OS-medaljören och curlingspelaren/coachen Maria Prytz. Frukosten handlade också om moderna och smarta lösningar för den fysiska handeln och framtidens möbler. Dessutom var Lotsstugans nya ägare och unga ekonomielever på plats.

Maria Prytz blev i vintras historisk när hon som första svenska kvinna har tagit OS-medalj både som spelare och ledare. Silvret hon tog som spelare 2014 följdes upp av ett guld som coach i år.

­

Moderator Tobias Wikström och Maria Prytz

– På lite längre sikt tror jag att silvret kommer att ligga mig varmare om hjärtat, men guldet i år var en otroligt härlig revansch.

Maria bestämde sig för några år sedan för att sluta med curling, men efter bara några veckors ledighet blev hon erbjuden att bli coach för Lag Hasselborg.

– Det stora jobbet som coach ligger mellan matcherna. Min uppgift är att hjälpa spelarna att bli de bästa versionerna av sig själva.

Hon kom till Härnösand 2005 och har bland annat fått se den nya curlingarenan byggas.

– Den har betytt jättemycket, främst för curlinggymnasiet som behöver de bästa förutsättningarna för att locka hit elever. Och gymnasiet matar ju ut nya världsstjärnor hela tiden.

Alldeles i början av karriären är Erik Björkland och företaget Modulity, som har utvecklat ett modulärt möbelsystem.

Erik Björkland, Modulity

– Det är ungefär som Lego, man kan bygga det som man vill, ändra om sina möbler när man tröttnar och byta utslitna delar, säger Erik Björkland.

Han har ett eget företag som 3D-grafiker och jobbar än så länge med modulmöblerna vid sidan om. Just nu handlar det om att finslipa detaljerna på de första prototyperna.

– Vi riktar oss till privatpersoner, men även till kontor och butiker som snabbt kan behöva förändra sin inredning.

En annan som jobbar mot butiker är Fredrik Hammargården på Indivd. Han ser ett stort utvecklingsbehov inom den fysiska handeln.

­– E-handeln är suverän på att förstå vad besökaren vill och är ute efter. Vi måste ta de idéerna vidare till den fysiska handeln.

Hans idé är ett system som helt anonymt kan observera och analysera flöden och beteenden i butikerna och därmed se trender och tendenser i vårt sätt att handla. Mer konkret blir det inte just nu eftersom tekniken håller på att patenteras. Både hans och Erik Björklands företag ingår i BizMaker och båda lovordar stödet.

– Dels är det en härlig miljö med skön stämning och så får vi väldigt bra och kompetent rådgivning.

I många år har Lotsstugan varit en populär konferensanläggning. Sedan november är Anders och Ulrika Hemström nya ägare och de driver konferensdelen vidare i samma anda. De har också anordnat några helgfrukostar under vintern.

– Och i sommar har vi öppet som Bed and breakfast med 14 bäddar.

Anders och Ulrika har tidigare inte drivit företag, men tog chansen när Lotsstugan blev till salu.

– Det gäller att passa på innan det blir för sent. Vi har i stort sett utflugna barn och kände att vi fortfarande har kraft och energi att göra något nytt.

På scenen stod också Jonatan Erbell och Sabina Krusberg, förstaårselever på gymnasiets ekonomiprogram och projektledare för en entreprenörsdag för de äldre ekonomieleverna på temat ”Den hälsosamma arbetsmiljön”.

­ – Målet var att ta reda på vad unga människor tycker är viktigt i sin framtida arbetsmiljö.

Resultatet av dagen har sammanställts i en rapport som ska presenteras för HNEF.