Oasen – ett smörgåsbord av aktiviteter och behandlingar som främjar hälsa

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Små företag kan bli starkare genom att samverka. Det har fem hälsoföretag i Härnösand tagit fasta på och startat ett kooperativ med gemensam lokal på Brunnshusgatan.
– I stället för att konkurrera kan vi hjälpa varandra och samarbeta, sade Anki Grip när kommunstyrelsens arbetsutskott var på besök.
Hon driver Andas och var den som tog ett initiativ för drygt tre år sedan när hon skickade ett mail till olika hälsoföretag i kommunen. Det utmynnade i ett samarbete kring Härnösands Hälsodag, ett event som lockade många såväl utställare som besökare.
Två år senare tog fem av företagen steget och bildade en ekonomisk förening och skapade Oasen. Alla driver fortfarande sina egna företag, men hjälper varandra på olika sätt med både kunder och kontakter. Varje fredag klockan 16-17 är det till exempel drop-in där besökarna får chansen att prova olika typer av gruppaktiviteter som yoga och qigong.

– Vi kan otroligt mycket tillsammans och har verkligen ett smörgåsbord av olika behandlingar och aktiviteter så att alla som kommer till oss ska hitta något som passar dem. Det känns fantastiskt att ha allt samlat under ett tak, säger Jarmo Nykyri som driver Livsrum Härnösand.
Övriga tre företag är Walk in Beauty som drivs av Carola Harrison Holmberg, Coach Angurvall med Annelie Lindeberg och Massagepunkten med Camilla Backlund. Tillsammans erbjuder de massage, yoga, mindfulness, coaching, hypnos, stresshantering, rosenmetoden, akupressur, qigong och flera andra behandlingar.

– Vårt gemensamma motto är att en hållbar människa i en hållbar kropp kan skapa en hållbar värld.
En sak de önskar är att fler arbetsgivare ska inse värdet av att arbeta långsiktigt och preventivt med hälsofrågor, att det är lönsamt med friska och välmående medarbetare.
– Vi önskar också att den traditionella sjukvården ska förstå att det finns många olika behandlingar som kan komplettera deras vård. Allt går inte att bota med piller, säger Camilla Backlund.
Alla fem har upplevt hur tufft det ibland kan vara som egenföretagare, särskilt att det kan kännas ensamt.
– Med Oasen har det blivit mycket roligare med företagandet. Vi har bra diskussioner och lär av varandra, både professionellt och personligt, säger Anki Grip.

Oasen består av:
Andas. Drivs av Anki Grip och erbjuder yoga, mindfulness och massage.
Coach Angurvall. Drivs av Annelie Lindeberg och erbjuder poweryoga, Bellypower och coaching.
Livsrum Härnösand. Drivs av Jarmo Nykyri och erbjuder Rosenmetoden, TRE, Yin Yoga och meditation.
Massagepunkten. Drivs av Camilla Backlund och erbjuder kinesisk massage och akupressur, zonterapi, ansiktszonterapi och öronakupunktur m.m.
Walk in Beauty. Drivs av Carola Harrison Holmberg och erbjuder massage, aromaterapi, regressionsterapi, MediYoga, hypnosterapi m.m.