Nylunds Lås utvecklas med tekniken

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

I låsbranschen går det aldrig att luta sig tillbaka. Det kan Christer Nylund på Nylunds Lås intyga.

– Det är en otroligt föränderlig bransch och det gäller att hänga med i utvecklingen, sade han när kommunstyrelsens arbetsutskott var på besök.

Christer är sedan en kort tid tillbaka ensam ägare till familjeföretaget. Storasyster Christina jobbar kvar i företaget, men är inte längre delägare i Nylunds Lås & Skomakeri, som företaget egentligen heter. För det var skor farfar Tage började med på 1940-talet och som pappa Kjell fortsatte med. Storhetstiden var i skiftet mellan 70- och 80-tal.

– Då var det verkligen drivor av skor och pappa jobbade nästan dygnet runt, berättar Christina, som började tillverka pligg redan i 10-årsåldern.

Men marknaden för skomakare dalade sedan och som många andra kompletterade Nylunds med att tillverka nycklar. När Christer började i företaget 1987 tog låsverksamheten sakta men säkert över. Han hade gått en låssmedsutbildning och utvecklade den delen till att idag vara helt dominerande.

– Av sju anställda jobbar inte ens en heltid med skor.

Lås- och säkerhetsmarknaden har utvecklats enormt under de 30 år som gått sedan Christer började. Inte minst sedan elektroniken kom in i bilden.

– Det är ett fascinerande spann från att fila nycklar till komplicerade säkerhetssystem. De vi anställer nu måste ha goda kunskaper inom både el och mekanik.

Nylunds Lås är kommunens enda renodlade låsfirma, men när det gäller större jobb inom larm och säkerhet konkurrerar de med både el- och larmfirmor. Stämningen är dock god i stan.

– Ja, vi har ett bra samarbete och tar hjälp av varandra när det kör ihop sig, säger Christer som också säger att det märks tydligt att det byggs mer nu än tidigare.

Det går bra för Nylunds. Bygget av Saltviksanstalten för knappt tio år sedan blev ett riktigt uppsving och omsättningen gjorde då ett rejält skutt uppåt. Därefter har den fortsatt öka, om än i lite mer normal takt.

I historien om Nylunds är det något magiskt med siffran sju. 1967 flyttade pappa Kjell från en källare på Parkgatan till Nybrogatan, 1987 började Christer i firman, 1997 flyttade Nylunds till Köpmangatan och 2007 utökades och renoverades lokalen. Så vad händer 2017?

– Ja, säg det. Jag har svårt att se något ”stort” hända i år, utan det blir fokus på att behålla och utöka vår kompetens.

 

Nylunds Lås & Skomakeri
Grundades:
I mitten av 1940-talet av Tage Nylund
Ägare: Christer Nylund
Verksamhet: Allt inom lås samt skomakeri
Omsättning: Drygt 10 mnkr
Antal anställda: 7