Nyföretagare, blommor och massor av vindkraftverk

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

När den största investeringen i Härnösands historia drar igång på riktigt finns det goda chanser för lokala och regionala företag att få uppdrag. Det kunde Magnus Kullberg från E.ON Wind och Per Nordlund från Nysäter Wind berätta vid företagsfrukosten i februari. Deltog gjorde också Bitte Selldén från Saga Design, Dietistkonsult Ana Vikman och Göran Kejerhag på nystartade Nyföretagarcentrum.

Fem miljarder kronor. Så mycket ska investeras de närmaste åren när en av Europas största landbaserade vindkraftsparker med 114 vindkraftverk byggs i Viksjö. Skogsavverkningen är igång och därefter ska vägar byggas och marken förberedas för kraftverken.

– Vi räknar med att det ger cirka 200 jobb per år under byggtiden, varav en tredjedel brukar gå till lokala och regionala företag, säger Per Nordlund, vd för projektbolaget Nysäter Wind.

– Det kommer att behövas allt från fordonsförare och mekaniker till kontorspersonal, städare och tolkar. Mest akut är boenden och yta för kontor, helst så nära byggområdet som möjligt, säger Magnus Kullberg från E.ON Wind.

Vindkraftverken ska stå klara vid årsskiftet 2021-22 och har en driftstid på cirka 25 år.

– För drift och underhåll behövs 10-12 årsarbetare och vi siktar på att ha lokal i Viksjö för att finnas så nära som möjligt, säger Per Nordlund.

En investering kunde även Bitte Selldén på Saga Design avslöja, i alla fall nästan.

– Jag har en stor grej på gång till hösten som kommer att öka vår omsättning med 50 procent. Men papperen är inte skrivna så jag kan inte säga mer just nu.

Bitte tog över en blomsteraffär i Älandsbro 2007 och har sedan hoppat på det mesta när hon fått chansen. Det senaste är flytt till en ny lokal vid Torget.

– Vi behövde större och samtidigt behövdes vår gamla lokal till Restaurang APA. När någon vill utveckla stan är inte jag den som bromsar. Vi måste över huvud taget släppa det gamla och titta framåt. Vi som bor och verkar i Härnösand måste vara våra egna ambassadörer.

En helt ny företagare i Härnösand är Dietistkonsult Ana Vikman. 2013 kom hon från Brasilien med bland annat en examen som dietist i bagaget. Några år senare kunde hon kvittera ut svensk legitimation och kunde börja jobba, bland annat med ett projekt inom äldreomsorgen i Härnösand.

– Men jag har hela tiden tänkt på att starta eget så när projektet tog slut körde jag igång.

Hon vänder sig till alla som vill ha sundare matvanor eller människor med diabetes, över- eller undervikt.

– Jag har mottagning för enskilda och grupper, men gör också hembesök.

Helt nytt i Härnösand är också Nyföretagarcentrum på plan 4 i Sambiblioteket. Där kan nya företagare få råd och hjälp.

– Vi visar vägarna, men själva jobbet får de göra själva. Det måste man kunna om man ska vara företagare, säger nyblivne rådgivaren Göran Kejerhag.

För Härnösandsborna är han kanske mer känd som restaurangföretagare, först på Nybrokällaren och sedan på McDonalds. Nu ska han alltså hjälpa nya företagare och han är även engagerad som ordförande i nya handelsföreningen HÄR Handel & Möten. Han har alltså inte slagit sig till ro efter att ha sålt sitt företag.

– Jag vill ju att Härnösand ska utvecklas och då kan jag inte sitta på sidan och titta på. Vi måste hjälpas åt allihop, något annat har vi inte råd med.

Till sist kom tillväxtchefen Uno Jonsson med en utmaning till företagen i Härnösand.

– Kommunen finansierar Nyföretagarcentrum med 48 procent, resten kommer från näringslivet. Vi har en hel del pengar kvar i budgeten för det här, men för att kunna betala ut dem krävs att fler företag går in med pengar.