Nya idéer i gamla branscher

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Årets första företagsfrukost handlade mycket om hur företag överlever och utvecklas i branscher som förändras snabbt i takt med ökad digitalisering. På plats var Tidningen Ångermanlands chefredaktör Oskar Nord och Videotekets ägare Anna Pettersson liksom Region Västernorrlands digitaliseringskoordinator Joumana Abou Hammoud.

Oskar Nord blev nyhetschef redan vid 22 års ålder och som 31-åring är han nu chefredaktör för Tidningen Ångermanland, som åter är en egen organisation.

− TÅ är den stora vinnaren på förändringen, inte minst Härnösand där vi nu är många fler. Det viktiga är att vi är nära våra läsare och skriver om sådant som berör dem, sade han och uppmanade företagarna att skicka in bra tips.

Han har fått många positiva reaktioner sedan förändringen påbörjades i höstas och siffrorna ser också bättre ut än på länge.

− De digitala prenumerationerna ökar samtidigt som fallet för print har dämpats ordentligt.

Tidningen Ångermanlands chefredaktör Oskar Nord.

En dag när Anna Pettersson gick in på Videoteket för att hyra en film frågade hon om hon också fick köpa butiken. En vecka senare var butiken hennes.

− Jag tänker att man alltid ska lite på magkänslan och jag såg så mycket mer än en videobutik.

Hon hyr fortfarande ut film, men har också byggt om lokalen, utökat godissortimentet och blivit postombud. Nu letar hon större lokaler.

− Jag vill utveckla med en eventdel där jag kan ha ballongkurser, hyra ut kalasrum och mycket annat som jag inte kan berätta om riktigt än.

Videotekets ägare Anna Pettersson.

Joumana Abou Hammoud är en av 21 digitaliseringskoordinatorer i Sverige. Varje region eller landsting har en och sedan i somras jobbar Joumana med att främja digitaliseringen i Västernorrlands tillväxtarbete.

− Det statliga målet är att Sverige ska bli bäst i världen på digitalisering.

Digitalisering handlar inte bara om teknikutveckling.

− Nej, det handlar om en förändring av hela samhället, hur vi arbetar och lever. Men vi är generellt villiga och ambitiösa här i Sverige.

Region Västernorrlands digitaliseringskoordinator Joumana Abou Hammoud.

Företagsturnén Dialog 2020 har gjort en rivstart och kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander har tillsammans med fler politiker och näringslivschefen Petra Forsström hunnit med 18 besök på två veckor.

− Det har varit jätteinspirerande och positivt. Särskilt roligt är det att företagarna inte bara pratar om sina egna företag utan om hela Härnösand. Jag har ännu svårare nu att förstå varför vi har så dålig placering på företagsrankingen, säger Andreas Sjölander.

Vid besöken kommer frågor och synpunkter på kommunens myndighetsutövning.

− Där kan vi bli bättre. Vi måste fortsätta jobba mot att bli mer servicefunktion och snarare hitta sätt att säga ja än nej, utifrån de lagar och regler som finns, säger Andreas Sjölander.

Kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander och näringslivschefen Petra Forsström.