Ny camping, nya bostadsrätter, ny kompetens och nya svenskar

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

First Camp heter aktören som får chansen att bygga en ny camping på Smitingen. Företagets vd Unni Åström presenterade planerna vid oktober månads företagsfrukost. Där deltog också Anders Wallner från HSB, de nya svenskarna och företagarna Ghaidaa Shibab och Fatima Ghorbani samt Logosols vd Malte Frisk.

First Camp är en av Sveriges största campingaktörer med 15 stora campingar från Danmark i söder till Luleå i norr. Nu ska Smitingen bli en av företagets nästa destinationer med plats för minst 800 gäster.
– Redan för tre år sedan identifierade vi Härnösand och Höga Kusten som en destination som skulle passa in i vår kedja, sade First Camps vd Unni Åström.
Företaget skickade mail till de intressanta kommunerna och redan dagen därpå ringde Härnösands tillväxtchef Uno Jonsson upp.
– Då förstod jag att här är det drag under galoscherna. Det är så man vill att det ska vara.
Nu föreslås First Camp få en så kallad markanvisning som innebär ensamrätt i två års tid att utreda förutsättningarna för en ny camping på Smitingen. Om senast ett år räknar Unni Åström med att kunna ge besked om, eller kanske snarare när, campingen kan byggas.
– Vi vet väldigt väl hur en camping ska byggas och vad det kostar. Det vi måste ta reda på är andra kostnader för infrastruktur och sådant. Det enda som kan stjälpa det här projektet är om de kostnaderna blir för höga.

Ett byggprojekt som lär komma igång långt tidigare är HSB:s sexvåningshus med 21 lägenheter mellan Simhallen och gamla brandstationen.
– Så fort vi har tio sålda lägenheter sätter vi spaden i jorden, lovade Anders Wallner från HSB.
Det ser definitivt lovande ut. Inför säljstarten tisdag 23 oktober finns fler än 400 intresserade.
– De senaste åren har marknaden förändrats på ett mycket bra sätt. Glappet mellan priserna för begagnade boenden och nybyggda har minskat och dessutom har andra aktörer varit modiga och gått före.
Senast HSB byggde nytt i Härnösand var 1986, men så länge ska det absolut inte dröja till nästa gång.
– Nej, vi har en ledig tomt på Skeppsbron som vi tittar på.

För elva år sedan kom Ghaidaa Shibab till Sverige från Irak. Hon var utbildad veterinär och hade drivit en egen mottagning i Bagdad. I Sverige fick hon i princip börja om från början för att få en svensk legitimation.
– Det har varit en jättelång väg, men jag älskar mitt yrke och jag älskar djur.
Målet har hela tiden varit att starta eget och sedan i somras har hon Härnösands Smådjursmottagning på Storgatan. Men att starta är inte lika lätt i Sverige som i Irak.
– Där räckte min legitimation. Här är det många andra krav och jag har fått fantastisk hjälp av kommunens näringslivsenhet med allt.

En person med många järn i elden är Malte Frisk. Förutom att vara vd för Logosol är han ordförande i bland annat Höga Kusten Industrigrupp och Almi Invest. Höga Kusten Industrigrupp består av 35 teknikföretag i hela Ådalen som samverkar kring till exempel kompetensförsörjning.
– Förr konkurrerade vi om kompetensen. Nu marknadsför vi oss tillsammans och kan visa upp ett helt sammanhang med karriärmöjligheter i stället för ett enskilt jobb. Vi använder också alltid varumärket Höga Kusten. Det är fantastiskt att kunna lyfta fram när vi försöker få nya familjer att flytta hit.

Fatima Ghorbani är alldeles i början av sin företagarkarriär. Hon har deltagit i det ettåriga projektet Ung landsbygdsentreprenör för att lära sig driva företag.
– Det har varit roligt och vi har lärt oss mycket. Det är en möjlighet att utveckla sina idéer, drömmar och talanger.
Fatimas talang är målning och hon erbjuder ansiktsmålning och var till exempel med vid Utansjödagen.
– Det går att hyra in mig till fester och andra tillställningar.

Se filmklipp från intervjun med First Camps VD Unni Åström

Se fler bilder från frukosten på Härnösandsföretags Facebook

Anmäl dig till kommande frukostar