Mindre jante i Härnösand är bra tycker Lena

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

– När jag flyttade till Härnösand tyckte jag att jag kom till en fin region med många möjligheter, men jag reagerade på att jag möttes av så mycket jante. Det tycker jag inte att jag gör idag. Stoltheten är högre, säger Lena af Geijerstam Unger, VD på HEMAB och en av gästerna på Härnösands företagsfrukost i november.

Lena har bott länge i Härnösand, men är ny sedan mindre än ett år tillbaka i rollen som VD på HEMAB. Hon är påtagligt stolt över bolaget och berättar hur hon njuter när hon hör människor prata om deras arbete.

– Jag var på ett möte där jag satt bredvid människor som inte visste var jag kom ifrån. En av dem var nöjd ägare till en biogasbil och den andra pratade om hur vi i Härnösand sorterar allt avfall och tillfredsställelsen över att vara med och sluta kretsloppet.

HEMAB har tagit beslut om att börja sälja el och att bygga två vindkraftverk på Spjutåsberget i Härnösand.

– Vi vill vara nära våra kunder och vill att de ska kunna köpa grön lokalproducerad el, säger Lena af Geijerstam Unger.

Marielle Sundin och AnnaCarin Löfgren, High Coast Pop Out

Lena kändes som en väldigt fin representant för sitt företag och att forma sådana är något som företaget High Coast Pop Out, HCPO, har som affärsidé. Företagarna Marielle Sundin och AnnaCarin Löfgren berättade om hur de kan hjälpa företag att använda sig av representationsteknik för att stärka sina varumärken.

Världens bästa ginproducent Hernö Gin fanns i publiken. Johan Wester berättade om företagets utbyggnationer. Det blir nya besöksytor och större personalytor.

Dessutom berättade han om ett stort evenemang i Härnösand i februari 2018, Hernö Gin Cocktail Awards.

I publiksvepet fick vi också höra Hans Ringshamre berätta att han köpt in sig i Hernö Begravningsbyrå och att företaget flyttat in i större lokaler på Storgatan. Emil Westerlind berättade om Westerlinds köp av Amastens fastigheter i Härnösand och förhoppningen att innan jul kunna presentera delar av de förändringar de planerar i centrum.

Oliver Dogo från Handelskammaren berättade om Näringslivsparlamentet som innebär att 77 företagare från Västernorrland 2018 får möjlighet att sätta sig på politikernas plats och ge sin syn på de viktigaste utmaningarna och de mest prioriterade frågorna för länets näringsliv.

Sist ut i programmet var OS-medaljören och företagsledaren Lars-Börje ”Bulan” Eriksson, han som stod på den alpina prispallen för första gången i samma veva som Ingemar Stenmark gjorde sin sista världscuptävling. Han har tagit både världscupsegrar och en OS-bronsmedalj, men en skada gjorde att karriären blev allt för kort. Istället sadlade han om till företagare.

Lars Börje ”Bulan” Eriksson tillsammans med moderator Tobias Wikström

Först var han i sportbranschen och sålde bland annat Bulan-mössor. 2008 lämnade han den och blev VD för Åres destinationsbolag. Genom det kom han i kontakt med tre forskare som studerade hur turistdestinationer kan få återkoppling från sina kunder. Resultatet blev företaget Gezt.io. som handlar om att gästernas input ska bli destinationernas output. Bland de fyra första kunderna finns Visit Stockholm och intresset för produkten är stort. Efter frukosten träffade Lars-Börje destinationsbolagen i vår region för att berätta om Gezt.io.  Men siktet är inställt högre än så.

Under ett möte i San Francisco kom han i kontakt med deras turistbolag. Det öppnade för nya investeringar i företaget och en potentiell marknad på ytterligare 500 destinationer i USA.

– Vi stannar inte där, vi ska ta över världen, säger Lars-Börje Bulan Eriksson.

Det är slut med Jante, var det inte så Lena af Geijerstam Unger sa?