Meletes dröm blev sann

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

I början av hösten fick Melete Tesfa chansen att hyra en restauranglokal på Södra vägen. Hon högg direkt och öppnade restaurang Hidmona.

– Det gick kanske lite fort, men jag kände att det var nu eller aldrig. Det här har jag velat göra i säkert 15 år, berättade hon när Henrik Olsson och Samed Kaj från näringslivsenheten och miljöhandläggaren Katja Andersson var på besök.

Melete flydde från Eritrea som 13-åring och kom till Härnösand 1990. Sedan dess har hon arbetat med många olika saker, de senaste åren som tolk. Men hon har faktiskt drivit företag tidigare. Under två år drev hon Gallerix i Prismahuset.

– Men det var en helt annan grej. Då var jag franchiseföretagare och allt var liksom redan färdigt. Nu har jag fått fixa allt själv.

I jobbet som tolk hade hon då och då kontakt med olika hyresvärdar och det var vid ett sådant samtal som möjligheten plötsligt dök upp. Hon hade då sneglat lite på några andra ställen, men inte hunnit med, så den här gången fanns ingen broms.

– Jag har drömt om att ha en egen restaurang i säkert 15 år, säger Melete Tesfa som nu driver Restaurang Hidmona på Södra vägen.

– Det blev väldigt bråttom med registrering och sådana saker, men jag har fått bra hjälp från kommunen med allt än så länge.

Restaurang Hidmona ligger i samma lokal som tidigare Tinas Diner och Södra grillen. Nu står eritreansk mat på menyn.

– Men jag funderar på att komplettera med husmanskost. Jag håller också på att ansöka om alkoholtillstånd.

Melete har även andra idéer för framtiden, till exempel att utveckla serveringen av eritreanskt kaffe, som är en hel ceremoni, eller att skapa en mötesplats för flyktingar.

– Men då behöver jag bättre utrymme. Vi får se när det kan bli av.