Mångfald på McDonalds

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Näringslivsenheten gjorde nyligen ett företagsbesök hos McDonalds i Härnösand. Här kan du läsa ett reportage om företaget.

På McDonalds i Härnösand har ungefär 30 procent av de anställda sitt ursprung i andra länder än Sverige.

– Jag anställer medvetet människor från andra kulturer, det är bara bra för verksamheten, säger Göran Kejerhag som driver McDonalds i Härnösand.

Det moderna McDonalds grundare Ray Crok sade redan på 1950-talet att hans restaurang ska spegla det samhälle det verkar i.

– Om kunderna känner sig hemma när de kommer in så säljer man bättre. Jag tror att fler borde tänka så!

På McDonalds i Härnösand pratar personalen elva olika språk och de får gärna prata på sina språk med kunderna. Sinsemellan är det dock svenska som gäller. Medelåldern är låg bland de anställda. För 90 procent är det allra första jobbet.

Benita Nshinyabigoye
Benita Nshinyabigoye

– Det är roligt att utveckla unga människor. De suger till sig som svampar och är med på allt. Här slipper man höra att ”det där går aldrig”.

Baksidan är att de flesta inte blir så långvariga. Snittiden i Härnösand är ungefär två år.

– Det är ändå längre än i större städer. Men jag räknar med en hög personalomsättning, det är ju den typen av människor som jag söker, de som har ambitioner att bli något annat. Några stannar också betydligt längre och här finns ju möjligheter att göra karriär.

Det var i oktober 1999 som McDonalds öppnade på Torsvik och sedan dess har omsättningen dubblats. Kurvan har hela tiden pekat sakta uppåt, med ett undantag. Andra halvåret 2013 gjorde omsättningen ett rejält skutt uppåt och har sedan legat kvar där. Förklaringen? Jo, i februari 2013 brann restaurangen ner till grunden.

– Fyra månader senare kunde vi öppna en större och modernare restaurang med bättre miljö för både gäster och personal.

Med facit i hand kom det alltså bara ut positiva saker av branden. Ändå är det inget Göran Kejerhag önskar någon att vara med om.

– Nej, den första tiden var fruktansvärd innan jag visste hur det skulle bli. Det var mycket oro och ovisshet som verkligen tog i själen. Men som tur var hade vi bra försäkringar och vi fick också mycket bra stöd, både från svenska McDonalds och från kommunens politiker och tjänstemän.

Göran Kejerhag
Göran Kejerhag

McDonalds Härnösand
Grundades: 1999
Ägare: Göran Kejerhag
Antal anställda: Ca 30 (40 under sommaren)
Omsättning: 14,8 Mkr