Magdalena Forsberg inspirerade

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

”Viljan att vinna är inte alls lika viktig som viljan att förbereda sig för att vinna”. Den tanken och många andra pratade Magdalena Forsberg om när hon inspirerade ett 30-tal företagare vid näringslivsenhetens träff hos Mats o Karin musik & möten.

Magdalena Forsberg började som skidåkare och var relativt framgångsrik, men hamnade i en svacka där hon bara blev sämre ju mer hon tränade.

– Jag tappade all glädje och allt självförtroende.

Av en slump testade hon skidskytte, en karriär som nästan slutade innan den ens hade börjat då hon höll på att glömma bössan på startlinjen. Men hon genomförde sitt första lopp och åkte bra, men sköt uselt.

– Då tänkte jag att om jag skjuter 10 000 skott så borde jag bli bättre. På så sätt hittade jag glädjen igen, det är ju roligt att lära sig nya saker.

Resten är historia, med mängder av segrar och medaljer. I framgångsreceptet ingår att sätta realistiska mål och det måste också vara mål som man verkligen vill nå.

– Och så behöver man ha delmål så att man får positiva kickar på vägen.

Sedan gäller det att lära sig hantera såväl med- som motgångar.

– Det är inte alltid så lätt att klara framgångar heller. Det kommer hela tiden nya utmaningar så det går inte att sväva på moln för länge.

Magdalena pratade om att ”lura” sig själv att tänka rätt saker och på så sätt ge sig själv möjligheter att klara det till synes omöjliga i stället för att sätta upp hinder. Och så lovordade hon konstruktiv kritik.

– Feedback är en gåva. Det är konstruktiv kritik som får dig att utvecklas.

Ett 30-tal personer kom för att bland annat lyssna och ställa frågor till Magdalena Forsberg.

Värdparet Mats Dahne och Karin Eklund berättade om hur deras vardagsrum har förvandlats till en populär musikscen.

– Vi kände att det här rummet och den här scenen måste göras något av. Egentligen tänkte vi inte alls utan det har bara växt fram.

Förutom musikkvällar så används lokalen till fester, möten och konferenser.

– Vi såg möjligheterna och var öppna för det som kom till oss. Vi gillar nördar och galningar som inte ser några begränsningar utan bara kör.

Mats o Karin är typiska ”landsbyggare”, ett begrepp som projektet ”Vi landsbyggare” vill etablera och sprida. Projektets mål är att ändra attityder och skapa stolthet över att bo och verka på landsbygden. På hemsidan www.landsbyggare.se finns flera fina nyproducerade filmer och också möjlighet att skicka in idéer.

– Vi har redan fått in ett 20-tal idéer som vi har lotsat vidare till Bizmaker och andra företagsstödjande verksamheter, säger Jenny Edvinsson, verksamhetsledare för Leader Höga Kusten.