Levande centrum, kulturella möten och fullbokat hotell

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

”Min dröm är att skapa en långsiktigt hållbar stadskärna i Härnösand”. Det sade Emil Westerlind, vd för Westerlinds, vid mars månads företagsfrukost. Deltog gjorde också First Hotels nya chef Marjorie Castro, som såg fram emot att samarbeta med andra aktörer i Härnösand. Frukosten handlade också om kulturens betydelse för staden och grytunderlägg av björk.

Westerlinds har på kort tid blivit en av Härnösands största och viktigaste aktörer med ett stort fastighetsbestånd, inte minst i centrum.

– Stadskärnor i städer av Härnösands storlek genomgår just nu den största förvandlingen på hundra år, sade bolagets vd Emil Westerlind.

Emil Westerlind, vd Westerlinds

Den digitala handeln ökar enormt fort och den fysiska handeln, som har varit drivande i stadskärnorna, måste delvis ersättas.

– Centrum ska fortsätta vara en mötesplats, men med ett annat innehåll som lockar människor även på kvällarna. Det handlar om caféer, restauranger, kultur, nöjen och bostäder.

Ett annat drömprojekt är Sälstens udde mellan Hernöverken och Sälstens badplats. Där räknar Westerlinds med att bygga ett helt nytt bostadsområde inom några år.

– Egentligen handlar det om att utveckla hela stadsdelen, inklusive Hernöverken och Tobaks, med kontor, bostäder och olika typer av verksamheter inom kultur, nöje och annat.

Marjorie Castro heter First Hotels nya chef. Hon började i branschen som 17-åring och fick sitt första chefsjobb redan som 20-åring.

– Härnösand är en fantastisk plats med stor potential och jag ser fram emot att samarbeta med alla andra företag här för att möta efterfrågan i Höga Kusten.

Marjorie Castro, First Hotels nya chef i Härnösand.

Beläggningen är bra och det finns fullbokade datum långt fram i tiden, något som både förvånar och upprör människor som tidigare varit vana vid annat. Marjorie Castro kunde också meddela att hotellets fastighetsägare lämnat in en ansökan om bygglov för en ombyggnad.

– Ambitionen att renovera har funnits länge.

De mest långväga gästerna kom från Helsingborg, en kommun som gjort sig känd för att ligga i framkant och testa nya idéer. Bland annat var Helsingborg först i landet med att lägga ned turistbyrån.

– Det blev ramaskri bland invånarna, men med facit i hand har vi nu fler kundkontakter till en lägre kostnad. En turistbyrå har kanske ett stort symbolvärde, men inget faktiskt värde, sade Helsingborgs turistchef Emma Håkansson.

Ny kulturchef i Härnösands kommun är Elisabeth Oxelhöjd som lovordar Härnösands kulturliv.

– Här finns många föreningar och institutioner som är mycket ambitiösa och tillsammans skapar ett kulturliv som är både stort, brett och djupt.

Med på scenen var också den nya konstintendenten Linda Nordlander Frisk, som uppmanade företagarna att nyttja den mångfald av kultur som finns.

– Varför inte lägga in lite kulturella inslag när ni har möten och träffar? Ta en runda på Konsthallen, Murberget eller någon annanstans.

Logotypen för #WeDo är fri för vem som helst att använda och finns att ladda ned på www.harnosand.se/wedo

En annan inbjudan kom från kommundirektören Sofia Pettersson, som presenterade #WeDo, en uppföljning på höstens uppmärksammade #metoo-kampanjer.

– Med #WeDo vill vi uppmärksamma allt som faktiskt görs för att motverka kränkningar och trakasserier och uppmana alla att göra mer. Så varsågod och använd hashtaggen och loggan som finns att ladda ner på kommunens hemsida, www.harnosand.se/wedo. Jag vill att Härnösand ska bli känt som platsen som verkligen har gjort något åt de här problemen.

Frukostens UF-företag var HärN62° UF som säljer ett underlägg av björk för grytor och annat. Nyligen kammade de hem en andraplats och två tredjeplatser vid den regionala UF-mässan i Örnsköldsvik.

– Man växer verkligen av att vara med på mässor, både genom att få visa upp sitt företag och sig själv, säger Julia Jonsson Wik som driver företaget tillsammans med tvillingsyrran Jill samt Tea Hjulstad och Ida Ullsten.

HärN62° UF gästade företagsfrukosten denna morgon.