Landshypotek – en annorlunda bank

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Landshypotek är Härnösands äldsta bank. Ändå är det förmodligen också den mest okända.

– Vår primära målgrupp är landsbygdsföretag och boende på landsbygden. Men sedan en tid tillbaka erbjuder vi också huslån och sparkonton för vem som helst, säger Emma Remahl, distriktschef för Landshypotek Norr.

Hon basar för kontoren i Härnösand, Skellefteå och Östersund och berättade om banken när kommunstyrelsens arbetsutskott var på besök på Härnösandskontoret.

Politikerna Anders Gäfvert och Karin Frejarö samt kommunens ekonomichef Bo Glas fick lära sig allt om Landshypotek.

– Vi är en annorlunda bank med det huvudsakliga syftet att bidra till ett rikare liv på landet. Som liten aktör på en tuff marknad gäller det att kunna sin sak och göra det bra.

Inom Landshypotek finns definitivt erfarenhet. Den första landshypoteksföreningen grundades 1836 i Skåne och 25 år senare öppnade det första kontoret i Härnösand. 1899 flyttade kontoret in i det då nybyggda rosa huset på Nybrogatan där Modern Omsorg nu finns. Där blev det 115 år för Landshypotek. Efter en kort sejour på annat håll finns kontoret nu i nyrenoverade lokaler i Mittuniversitetets tidigare lokaler med adress Universitetsbacken.

– Här trivs vi jättebra.

De primära kunderna är landsbygdsföretagare och ägare till lantbruksfastigheter. Kunderna är också ägare till banken via den ekonomiska föreningen Landshypotek och när banken går bra får kunderna/ägarna återbäring. Förra året delades 158 miljoner kronor ut. Men Landshypotek riktar sig alltså numera även till andra kunder.

– Vi erbjuder lån och sparande för alla som gillar landsbygden, men man behöver för den skull inte bo på landet. Kunden behöver inte heller byta bank helt och hållet utan kan ha oss som ett komplement.

 

Landshypotek Bank

Grundades: 1836 i Skåne som Landshypoteksförening. Härnösandskontoret öppnades 1861. Blev bank 2013.
Ägare: Landshypotek Ekonomisk Förening som i sin tur ägs av kunderna.
Antal medlemmar: 41 000 varav knappt 5 000 i Norrland.
Antal anställda: 171 varav 4 i Härnösand.