Kotten från Ulvvik tänder brasan

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Braskotten från Ulvvik ska revolutionera bras- och grillbranschen. Med en enda stearindoppad kotte kan man tända en grill eller en brasa.

– Vi vill utrota tändvätska och andra kemiska tändhjälpmedel, säger Jennie Hagman, en av de fyra innovatörerna bakom Kotten.

Jennie Hagman kommer från en riktig entreprenörsfamilj i Sundsvall. – Det startades många bolag där hemma när jag växte upp.
Jennie Hagman kommer från en riktig entreprenörsfamilj i Sundsvall.
– Det startades många bolag där hemma när jag växte upp.

Idén till Kotten föddes på ett utedass i Njurunda utanför Sundsvall där Robert Kraft var på besök hos sin svärmor. Han bläddrade i en gammal Hemmets Journal och hittade ett husmorstips om att doppa tallkottar i stearin. Han provade, men fick det inte att fungera.

– Men han är envis och provade sig fram tills han hittade en process som funkade, säger Jennie.

Det kunde ha stannat där, men flera år senare möttes Robert Kraft, Jennie Hagman och ytterligare två entreprenörer för att bilda en privat inkubator. De listade alla idéer de hade och kom fram till att Kotten var det de skulle satsa på allra först, mycket för att produktutvecklingen redan var klar.

– Det är också en kul produkt som väcker mycket känslor. Och så är det viktigt att det finns ett hållbarhetsperspektiv.

Beslutet att satsa på Kotten togs i oktober förra året och sedan dess har det varit ett intensivt arbete för att ta fram och ladda varumärket. Under resans gång har gänget bakom Kotten fått kontakt med Åkroken Business Incubator och affärsrådgivaren Jörgen Eriksson i Härnösand.

– Han har varit ett enormt stöd för oss med sitt kontaktnät och all den kunskap han har. Dessutom sprider han väldigt mycket bra energi.

Själva produktionen sker hos Skogsfrö i Skandinavien AB i Ulvvik, Älandsbro. Företaget levererar tallfrö till skogsplantager och kottarna är en restprodukt som nu alltså kan förädlas. Den 20 maj producerades de första braskottarna och någon vecka senare fanns de i butik. Snabbt marscherat!

– Ja, vi är lite ivriga. Fyra galna entreprenörer som ibland har mer än 24 timmar per dygn.

För tillfället säljs Kotten på Curri i Härnösand och i ett antal butiker i Stockholmsområdet. Den är också på väg in i Naturkompaniets butiker. Men det stannar inte där. I början av juli åker kottkvartetten till en stor mässa i München.

– Ja, vi tänker satsa på den internationella marknaden parallellt med den svenska, säger Jennie Hagman.

Snart kanske brasor och grillar i stora delar av världen tänds med kottar från Västernorrland.

En torkad och stearindoppad kotte räcker för att tända en brasa eller grillen.
En torkad och stearindoppad kotte räcker för att tända en brasa eller grillen.

Kotten
Ägs av: IncuTank AB (Jennie Hagman, Robert Kraft, David Griff och Jonas Venström)
Produceras av: Skogsfrö i Skandinavien AB, Ulvvik, Älandsbro
Säljs: På Curri Härnösand, i Naturkompaniets butiker samt i ett antal butiker i Stockholmsområdet