Kontorsvaror, UF-vinnare och närodlade tomater

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Lagom till julhandeln ska Peckas Naturodlingar leverera de första tomaterna, odlade i en kretsloppsodling på Saltvik i Härnösand. Det berättade Daniel Brännström vid mars månads företagsfrukost. Medverkade gjorde också Alrik Hedlund och UF-företaget Safe Walk.

Peckas Naturodlingar har sitt namn efter Pecka Nygård, som i mer än 20 år har utvecklat kretsloppsodling med fisk och tomater i liten skala. För några år sedan tyckte Daniel Brännström och några andra att idén var för bra för att ”bara” vara en försöksverksamhet.

– Det här är framtidens sätt att odla, sade Daniel vid frukosten.

Daniel Brännström lovade närodlade tomater från Peckas Naturodlingar lagom till julhandeln.
Daniel Brännström lovade närodlade tomater från Peckas Naturodlingar lagom till julhandeln.

Idén är i korthet att avloppsvattnet från fisken ger näring till tomaterna samtidigt som vattnet renas och går tillbaka till fisken. Nu ska en anläggning på 4 000 kvadratmeter byggas på Saltvik och ge 200 ton tomater och 20 ton fisk om året. Första skörd är beräknad till vecka 47. Men planerna tar inte slut där.

– Vårt mål är att 2021 ha 100 000 kvadratmeter på flera platser i Sverige och redan nästa år en andra anläggning i anslutning till någon av våra storstäder. Folk ringer från hela Sverige och vill att vi ska komma.

I de lägena är det mycket viktigt att få bra kontakt och hjälp av den aktuella kommunen och Daniel Brännström passar på att berömma tillväxtavdelningen på Härnösands kommun.

– Hanna Viklund har lagt jättemycket energi på att hitta mark som är bra för oss.

Ett av Härnösands mer anrika företag är Alrik Hedlund, som säljer kontorsvaror, städmaterial och allt möjligt annat som både företag och privatpersoner kan behöva. Sedan ett knappt år tillbaka ägs och drivs företaget av Jim och Liselott Thunberg och med Liselotts dotter Frida Bergman som kundansvarig.

– När mamma frågade om jag ville vara med tänkte jag spontant nej. Men sedan kände jag att det finns stor potential, att vi kan göra något med det.

Nu är målet att bli den självklara leverantören till lokala företag och myndigheter. Den största konkurrensen kommer från näthandeln.

– Det vi kan konkurrera med är lokal närvaro och bästa service. Jag tror att service värderas högt bland företagen, sade Frida.

Med övertagandet följde också en fantastisk fastighet på Varvsgatan som Alrik Hedlund inte fyller ut själva.

– Nej, vi har 400 kvadratmeter plus flera kontor lediga och det skulle vara roligt att få in andra aktörer, sade Liselott.

Hanna Frölén, Cecilia Skoglund och Linda Helander driver Safe Walk UF.
Hanna Frölén, Cecilia Skoglund och Linda Helander driver Safe Walk UF.

Vid frukosten deltog också Safe Walk UF, som säljer överfallslarm som kan bäras runt armen.

– En av oss hade ett sådant sedan förut och vi insåg att det ”tyvärr” finns en större marknad för det, sade Linda Helander, Hanna Frölén och Cecilia Skoglund.

De hade precis deltagit i den regionala UF-mässan i Sundsvall, där ett annat av Härnösands UF-företag, Cyber Up UF, vann det allra finaste priset, Bästa UF-företag och även priset för Bästa tjänst. Dessutom vann deras lärare Mattias Bylund priset som Bästa UF-lärare, efter att ha varit nominerad två gånger tidigare.

Grattis säger vi från tillväxtavdelningen!

 

Länets ”Bästa UF-lärare” heter Mattias Bylund och jobbar på ekonomiprogrammet på Härnösands gymnasium