Kommunstyrelsens arbetsutskott på besök hos Tobaks

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott gör regelbundet företagsbesök i anslutning till sina möten. 19 september var det Emil Westerlind och Tobaks som tog emot och berättade om verksamheten.

När Westerlinds tog över Tobaksmonopolet var det mesta tomt och ganska nedgånget. Två år senare sjuder byggnaden av liv, företagande och framtidstro. Ihop med gamla Hernöverken och marken bort mot Sälstens badplats, som Westerlinds också äger, ser vd Emil Westerlind en ny stadsdel växa fram.

– Det kan bli ett område med flera hundra arbetstillfällen och även bostäder, sade han när kommunstyrelsens arbetsutskott var på besök.

Politikerna bjuds på morgonkaffe i entrén till HINK, Härnösands Inkubator, en av de satsningar som Westerlinds gjort sedan övertagandet.

Där kan företag och distansarbetare hyra eget kontor, ett skrivbord i öppen miljö eller bara tillgång till de allmänna utrymmena. I dagsläget rymmer HINK 23 företag.

– Vi ville skapa en ny typ av företagshotell med en inspirerande miljö. Över huvud taget försöker vi jobba mycket med mjuka värden, att sälja en känsla.

HINK är ett företagshotell där hyresgästerna kan hyra ett eget kontor, ett skrivbord i öppen miljö eller tillgång till de allmänna utrymmena.
HINK är ett företagshotell där hyresgästerna kan hyra ett eget kontor, ett skrivbord i öppen miljö eller tillgång till de allmänna utrymmena.

Till exempel byggs just nu ett gym och en relaxavdelning för husets hyresgäster, som bara blivit fler och fler. Ett stenkast från Tobaks ligger Westerlinds senaste nyförvärv – gamla Hernöverken inklusive en bit mark på väg mot Sälstens badplats. Där planeras nya bostäder i ett område kallat Sälstens udde. Själva fabriken finns det många idéer för.

– Ja, vi köpte den inte för att starta trucktillverkning igen. Jag kan tänka mig olika inomhusaktiviteter till exempel.

Westerlinds är mycket aktiva även på andra håll i staden. Alldeles vid torget byggs just nu 15 lägenheter och det finns planer på att omvandla fler lokaler i centrum till lägenheter. Och på Bryggaren Strand börjar snart bygget av etapp 2 med 28 nya havsnära lägenheter.

– Vi sätter spaden i jorden om en månad eller två, säger Emil.

Med satsningen på Bryggaren Strand och Tobaks/Hernöverken bidrar Westerlinds till att utveckla vad han ser som Härnösands största tillgång, vattenlinjerna.

– Där jobbar även kommunen på bra när det gäller kajer och andra allmänna ytor.

Emil Westerlind ser ytterligare ett område i Härnösand med stor potential för framtiden.

– Kronholmen är väldigt underutnyttjad. Läget mellan Härnösand Central och centrum är perfekt och med ökad arbetspendling finns det utrymme för både nya bostäder och etableringar där.

Westerlinds
Verksamhet: Äger och förvaltar fastigheter, exploaterar mark, säljer hus
Omsättning: Ca 160 mnkr
Antal anställda: 25