Kamal satsar på smycken

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Kamal El-Saleh har alltid varit intresserad av armband, klockor och andra smycken. Till slut gjorde han slag i saken och startade smyckesbutiken Sham på Köpmangatan.

– Jag har ett sortiment som ingen annan har här i Härnösand.

Det var kärleken som lockade Kamal till Härnösand. 1990 kom han på besök för första gången och tre år senare lämnade han Palestina för gott för att bli Härnösandsbo.

Sedan dess har han jobbat inom sjukvård och personlig assistans. Men i våras bestämde han sig för att starta företag.

– Jag räknar med ett eller två tuffa år. Det tar tid att jobba in sig, konstaterade han när Jonas Wessling och Samed Kaj från kommunens näringslivsenhet var på besök tillsammans med kommunalrådet Fred Nilsson.

Sham har ur och smycken för alla plånböcker.

I butiken finns smycken för alla, även kunder som inte har de största plånböckerna. Kamal köper via en handlare i Stockholm, som i sin tur köper från Dubai, Kina, Egypten, Turkiet och andra länder. Men han säljer inget guld.

– Nej, för att få köpa in guld måste man ha tillstånd.

Även om guldet saknas behövs hög säkerhet i butiken. Varje kväll sätter Kamal upp galler för fönstren som han sedan tar ner nästa morgon.

Bästa dagen hittills rent affärsmässigt var under Bortre Köpmangatans dag, när alla handlare längs gatan går ihop och gör ett jippo tillsammans.

– Det var både roligt och bra för affärerna så det får gärna vara mer aktiviteter på gatan framöver.

Även när Birka Cruises är på besök blir det ett lyft för Sham på Köpmangatan.

– Ja, många kryssningsresenärer besöker butiken så för min del får det gärna komma fler båtar till Härnösand. Och ett nytt hotell vore också bra för oss, säger Kamal El-Saleh.