Högtryck i hamnen, export, Höga Kusten och en efterfrågad föreläsare

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Det råder ständigt högtryck i Härnösands hamn. 141 vindkraftverk ska lossas i år och många blir det även kommande år. Det berättade Diana Krantz från Delta Terminal vid företagsfrukosten i april. Deltog gjorde även Ulrika Ekebro, Ekebro Utveckling, Mikael Englund, Höga Kusten Turism och Jonas Thulin, Business Sweden.

Härnösands hamn är numera i full gång näst intill dygnet runt. I år kommer totalt 141 vindkraftverk från Kina och de närmaste åren får i princip inget annat än vindkraft plats i hamnen. Undantaget är Birka Cruises fem ankomster i sommar.

– Härnösand har en fantastisk hamn med bra djup, kort insegling och närhet till de större vägarna, säger Diana Krantz, utvecklingschef på Delta Terminal.

Delta Terminal äger och driftar hamnen i Söråker, men är också operatör i Härnösands hamn. Klart är att vindkraftverken till Viksjö också kommer att lossas i Härnösand under 2010 och 2021. Vindkraftsboomen innebär inte bara direkta arbetstillfällen i och kring hamnen utan ger också många kringeffekter.

– Det behövs mat, boende, lastbilsservice och mycket annat. Vi försöker så mycket som möjligt att förmedla lokala kontakter, säger Diana Krantz.

Ulrika Ekebro är en av Härnösands mer okända företagare. Ändå är hon en av Sveriges mest efterfrågade föreläsare i sin genre, att föreläsa och handleda framför allt kommuners socialtjänster när det gäller barn som far illa.

Hon startade Ekebro Utveckling 2010 efter att ha jobbat med frågan både i kommun och på länsstyrelsen.

– Jag hade två mål med mitt företag, framför allt att bidra till utvecklingen av socialtjänstens arbete, men också att bli en etablerad och välrenommerad föreläsare.

Det senare har hon lyckats så bra med att hon nu jobbar med att paketera sina utbildningar digitalt. I det arbetet får hon råd och hjälp av BizMaker i Härnösand.

– Jag kan inte resa hur mycket som helst så för att utvecklas vidare var jag tvungen att hitta på något. Efter sommaren ska mina webbutbildningar vara klara.

Mikael Englund heter den nya verksamhetsledaren för Höga Kusten Turism, som ägs av cirka 90 företag inom besöksnäringen.

– Vi har bara ett fokus, att sälja våra besöksmål och få hit fler besökare och därmed skapa nya jobb inom näringen.

Han ser också att de 90 företagen skulle kunna bli många fler och att det inte måste vara renodlade turistföretag.

– Det finns många andra typer av företag som är mer eller mindre kopplade till besöksnäringen. Handelsföretag är ett bra exempel och det har vi redan några stycken. Vi för också samtal med alla handelsföreningar om hur vi kan samverka på ett bättre sätt.

Jonas Thulin är juristen som började sälja hundmat. Efter att ha jobbat i ytterligare några branscher är han nu global affärsutvecklare i Västernorrland och Västerbotten för Business Sweden. Han ska framför allt hjälpa små och medelstora företag att växa utomlands.

– Här är ett spännande företagsklimat och det finns stor potential för att öka exporten på olika sätt.

Business Sweden finns både i Sverige och i 47 olika länder ute i världen. Jonas Thulin jobbar med företagen på hemmaplan och utlandskontoren kan sedan växla upp affären på plats. Jonas har själv tidigare jobbat utomlands.

– Världen är liten och allting är faktiskt nära. Och varumärket Sverige är väldigt starkt ute i världen.

Nästa frukost den 17 maj är inte bara en frukost. För den som vill fortsätter den hela förmiddagen i ett seminarium om företagande och tillväxt.
Läs mer och anmäl dig här