Högt tryck hos Tandläkarna Wiklund

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Den som vill ha en vanlig tandläkarundersökning idag kan få vänta länge. Hos Tandläkarna Wiklund står ungefär 300 personer i kö för en tid.

– Vi skulle behöva minst en tandläkare till, sade en av grundarna Elisabeth Wiklund när kommunstyrelsens arbetsutskott var på besök.

Tandläkarna Wiklund startades 1998 av Elisabeth och Tord Wiklund, som faktiskt inte är släkt utan bara råkar ha samma efternamn. De hade då varsin praktik, men ville slå sig ihop för att få mer arbetsglädje och även mer fritid.

– Det där med fritiden blev det väl inte så mycket med, men annars var det ett bra steg, säger Elisabeth.

De byggde kliniken på Köpmangatan och den har sedan byggts ut en gång. Nu finns sex behandlingsrum och totalt jobbar 14 personer där. Men det skulle kunna vara fler.

– Vi behöver tandläkare, men det är svårt att få tag i. Särskilt om även en medföljande ska hitta jobb här i Härnösand.

Hos Tandläkarna Wiklund pågår en generationsväxling. Bland annat ska Elisabeth själv sluta om några månader. Redan i fjol tog sonen Gustaf över 70 procent av ägandet och i februari nästa år går Elisabeth i pension från både jobbet och ägandet.

När kompanjonen Tord gick i pension hittade hon ingen ny köpare så i många år har hon drivit kliniken på egen hand.

– Det har varit mycket jobb och det finns mycket annat i livet som har fått stå tillbaka. Men jag tycker fortfarande att jobbet är roligt och kommer att finnas tillgänglig för inhopp om det behövs.

Hon har varit med om mycket under sina år som tandläkare. Svenskarnas tandstatus förbättrades stadigt fram till ungefär 1990, men därefter har kurvan stagnerat.

– Det beror på den ökade sockerkonsumtionen. Men vi har fortfarande en generellt bra tandstatus i Sverige. Däremot kommer nu många från andra länder med större behandlingsbehov.

De asylsökande är hänvisade till Folktandvården vilket innebär att många av de andra patienterna har svårt att få tider och därför söker sig till de privata klinikerna.

– Det finns många kunder, men som sagt brist på personal.

Ett tag var det även svårt att få tag i tandsköterskor, men nu finns nya utbildningar bland annat i Sollefteå. Däremot är tandläkarna som sagt en bristvara. Elisabeth uppmanar nyutbildade tandläkare att söka sig ifrån storstäderna.

Maggi Gidmark i receptionen och Elisabeth Wiklund har båda varit med ända sedan starten 1998.
Maggi Gidmark i receptionen och Elisabeth Wiklund har båda varit med ända sedan starten 1998.

– På en mindre ort får man jobba med ett bredare spektrum av behandlingar och kan snabbare bli en duktig tandläkare.

Tandläkarna Wiklund
Grundades: 1998
Ägare: Gustaf Wiklund (70 %) och Elisabeth Wiklund (30 %)
Antal anställda: 14
Omsättning: Ca 15 Mkr