Glad teater, luciatåg och skyddat boende

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Det var fullsatt vid årets sista företagsfrukost och totalt har ca 1 100 personer besökt årets nio frukostar. Enligt traditionen inleddes decemberfrukosten med ett bejublat luciatåg från gymnasiets estetiska program. Gästerna fick sedan bland annat höra om Glada Hudik-teaterns arbete med utvecklingsstörda och företaget Bellum, som ska öppna skyddade boenden för våldsutsatta kvinnor och barn.

Glada Hudik-teatern har i drygt 20 års tid charmat publiken. Grundaren Pär Johansson hade tre skäl till att starta teatergruppen, som består av både utvecklingsstörda och normalstörda.

– Jag ville ge de utvecklingsstörda en plats i det offentliga rummet och hitta ett bra sätt att integrera dem i samhället. Och så ville jag spela teater själv.

För att våga starta och driva ett så stort och osäkert projekt krävs lite speciella egenskaper.

– Jag är väldigt naiv och det är ibland jättebra. Eller rättare sagt så är jag rätt säker på att jag har adhd och är dålig på att göra konsekvensanalyser. Och det kan vara en fördel ibland.

Glada Hudik-teatern jobbar inte bara med teater utan driver även andra projekt, till exempel ”Barn föds inte med fördomar”. På två år har 40 000 mellanstadieelever deltagit och nu är det Härnösands tur. Här har intresset varit rekordstort.

– Vi har också fått ett otroligt fint bemötande av kommunen. Allt har gått väldigt snabbt och smidigt.

Projektet avslutas med att deltagarna får gå på Glada Hudik-teaterns föreställning ”Trollkarlen från Oz” på teatern i maj.

Åsa Lidén, Andreas Fahlberg och Karin Pistokoski siktar på att starta tio skyddade boenden inom tre år.

På plats fanns också det relativt nystartade företaget Bellum vars idé är att driva skyddade boenden för våldsutsatta kvinnor och barn. Det första ska egentligen inte öppna förrän efter årsskiftet, men kommer att stå redo med akutplatser redan under de kommande helgerna.

– Vi vet att jul och nyår är den kanske värsta perioden för våldsutsatta kvinnor, säger grundaren Åsa Lidén, som själv har erfarenhet av att ta sig ur ett destruktivt förhållande.

Hon hade svårt att hitta den hjälp hon behövde, men fick via Facebook kontakt med andra kvinnor och bildade en förening som nu alltså blivit företaget Bellum. Företagets första boende ska stå som modell för tillväxten och målet är att inom tre år driva tio boenden.

Bellum är ett av företagen i inkubatorn BizMaker för innovativa tillväxtföretag. Tillväxtföretag kan även få stöd via Landstinget.

Moderatorn Tobias Wikström intervjuar Landstingets tillväxtchef Maria Lidgren.

– I år har vi delat ut ungefär 7,5 miljoner kronor i stöd till Härnösandsföretag som vill växa. Och det kan både handla om att växa i omsättning och sysselsättning, berättade Maria Lidgren, tillväxtchef på Regional Utveckling, Landstinget Västernorrland.

En nyhet släpptes också under frukosten. Det är Höga Kusten Nöje som för andra gången arrangerar en konsert med The Original Band ABBA Tribute, den 27 april på Härnösands Teater.  Då återvänder Owe Sandström, Härnösandssonen som designat Abbas scenkläder, till sin hemstad igen.