Generaldirektör, svenskamerikan och romandebutant

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Nyligen flyttade Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) med 75 anställda till nya lokaler i Härnösand. Det berättade generaldirektören Fredrik Malmberg om vid höstens första företagsfrukost. Med var också romandebutanten och frilansaren Maria-Thérèse Sommar, den nye centrumutvecklaren Jon Hultman och affärsrådgivaren Cecilia Nordlund.

Fredrik Malmberg blev generaldirektör för SPSM för ett år sedan. Innan dess jobbade han som barnombudsman.
– Jag har mött många svåra historier och den röda tråden är ofta en misslyckad skolgång. Skolan har en enorm betydelse för ungdomars möjligheter att lyckas.
I Härnösand är SPSM kanske mest känd för att driva Kristinaskolan. Myndigheten driver ytterligare åtta specialskolor i landet.
– Många tror att elevantalet på Kristinaskolan minskar, men det gör det faktiskt inte. Vi bygger också ut våra studior där vi har fjärrundervisning i teckenspråk och sänder live.
Men SPSM är mer än specialskolor. De 1 200 anställda i hela landet jobbar bland annat med rådgivning och specialanpassade läromedel.
– Vi måste vara oerhört lyhörda. Skolor i olika miljöer kan ha helt olika behov.
Många har nog stött på Maria-Thérèse Sommar i olika sammanhang. De senaste nio åren har hon jobbat som frilans med text och bild på olika sätt.
– Jag hittade inget jobb som passade mig så jag tog allt jag tyckte om och gjorde det till mitt jobb.
Nu har hennes debutroman ”Pärleporten” kommit ut på ett av Bonniers förlag. Boken är en actionroadmoviehistoria med 83-åriga Asta Svensson i huvudrollen.
– Jag har alltid skrivit historier och när jag såg att Bonniers gjorde en ny satsning på framtidens författare så tänkte jag att ”det är jag”.
Att vara frilansare är både jobbigt och roligt.
– Det har tagit lång tid att få fasta uppdrag. Men jag har väldigt roliga jobb och kan styra min tid så att jag kan jobba på nätterna och sova på förmiddagarna. Det passar mig.
Från USA och Kramfors kommer Härnösands nya centrumutvecklare Jon Hultman. Han har delvis växt upp i Chicago, men kärleken förde honom till Härnösand. Efter fem år på Dressman i Kramfors ska han nu jobba med Härnösands centrum.
– Målet är att fler ska besöka centrum. Jag tycker också att vi ska se större och se även Ankaret och Saltvik som centrum.
Han jobbar bland annat med fler evenemang och mötesplatser och nya digitala lösningar. En annan viktig faktor är att utveckla kvällsekonomin.
– Där får nya restaurangen APA vid Torget stor betydelse.
APA:s ägare Daniel Sandström skulle egentligen ha varit med vid frukosten, men hade fått förhinder och kommer i stället till frukosten i november. En annan möjlig framtida frukostgäst är en eventuell entreprenör för en camping på Smitingen.
– Vi har flera intresseanmälningar och hoppas kunna presentera den som vi vill gå vidare med under hösten, säger kommunens tillväxtchef Uno Jonsson.
kommunens tillväxtavdelning och kommunikationsavdelning har under sommaren flyttat in på Sambibliotekets plan 4, tillsammans med flera företagsfrämjande organisationer, till exempel Almi, Business Sweden, High Coast Invest och BizMaker Inkubator.
– Det är ett enormt uppsving och jättebra att samla flera spelare på samma ställe, sade Cecilia Nordlund, affärsrådgivare på BizMaker. Nu kan folk bara komma förbi på ett helt annat sätt än tidigare.