Från Belgien till Västanåfallet

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

För åtta år sedan besökte belgiska Annick Cools Västanåfallet för första gången. Sedan dess har hon återkommit varje år och den här sommaren driver hon caféet där.

– Jag älskar naturen här. Och människor är lugnare och tryggare här än i Belgien.

I Västanå Natur- och kulturcentrum finns både hantverksbod och ett museum som berättar om Viksjöbygden och det gamla järnbruket.
I Västanå Natur- och kulturcentrum finns både hantverksbod och ett museum som berättar om Viksjöbygden och det gamla järnbruket.

Västanåfallet är ett av Härnösands största besöksmål sommartid. Både Härnösandsbor och turister, inte minst passagerarna på de tre kryssningarna med M/S Birka, dras till det mäktiga vattenfallet, tittar in på Västanåfallets Natur- och Kulturcentrum eller kanske bokar en ridtur eller en vandrarhemsnatt av Västanåfallet turridning.

Kryssningspassagerarna Bengt Tedenmyr och Gunilla Christiansson valde utflyktspaketet med bland annat Västanåfallet. – Vi tyckte att det var mest omfattande. Förra året åkte vi förresten Hurtigrutten i Norge. Kul att göra något liknande här på den svenska sidan.
Kryssningspassagerarna Bengt Tedenmyr och Gunilla Christiansson valde utflyktspaketet med bland annat Västanåfallet.
– Vi tyckte att det var mest omfattande. Förra året åkte vi förresten Hurtigrutten i Norge. Kul att göra något liknande här på den svenska sidan.

Sedan Västanåfallet blev naturreservat 1978 har det hänt en hel del i området. Det senaste är en ny stentrappa som gör området mer tillgängligt. I Natur- och Kulturcentrum ingår en hantverksbod och ett museum som berättar om Viksjöbygden och det gamla järnbruket. På området finns också en smedja, som smeden Thomas Höglund jobbar för att få igång igen.

För alla finns också Café Krubban som Annick Cools driver. Hon sköter det mesta själv, lagar mat, bakar och serverar gästerna.

– Men jag har vänner som hjälper till när det blir riktigt mycket folk.

Hon och hennes man besökte Härnösand första gången för nio år sedan i samband med en timmerkurs på Logosol och blev omedelbart förtjusta i miljön. Sedan dess har de återkommit varje år och för fem år sedan köpte de en tomt i Skabäcken, Älandsbro. De har också kvar ett boende utanför Antwerpen där de driver en butik som säljer kaminer.

– Men målet är att kunna flytta permanent till Sverige.

Att driva caféet i Västanå är ett första steg på den vägen. Drömmen för Annick Cools är att jobba med konst, hantverk och café.

– Så det här är perfekt. Här finns alla tre!