Framtidens jobb och företagande

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Framtiden stod i fokus under april månads företagsfrukost. Daniel Lindén från Kairos Future slog fast att Härnösand och Sundsvall måste jobba tillsammans för att regionen ska växa i framtiden. För Daniel Kalling är framtiden inte bara att driva ett lönsamt företag utan också att bidra till en bättre värld. Med på frukosten var också XL-BYGG Fresks, Handelsbanken och UF-företaget None Plastic.

2014 gjorde konsultföretaget Kairos Future en omvärldsanalys på uppdrag av Härnösands kommun. Nu är företaget tillbaka med en stor studie om framtidens jobb.

– Den snabba teknikutvecklingen påverkar bransch efter bransch. Nu ser vi att maskiner kommer att ta över mycket av jobbet även i mer sociala jobb. Det gäller till exempel kundtjänst, bank, försäkring och juridiska tjänster, sade Daniel Lindén från Kairos Future.

Daniel Lindén presenterade slutsatserna i Kairos Futures stora jobbstudie.

Förändringarna kan innebära både risker och möjligheter. Det viktiga är att vara medveten och förberedd i tid. Daniel Lindén pratade också om regionens möjligheter och framtid.

– En region behöver en stark motor och här borde det vara Sundsvall. Men även Härnösand och Örnsköldsvik är så kallade regionhubbar och för att kunna växa måste man jobba tillsammans. Härnösand och Sundsvall har inte råd att konkurrera.

Smyckesdesignern Daniel Kalling vill inte bara driva företag utan också bidra till en bättre värld. Han skulle ha kunnat gå den enkla vägen och ta över familjeföretaget Guldsmed Kalling.

– Men jag vill inte bara jobba med smycken utan också för att föra över ekonomiska resurser till utvecklingsländer och även sprida budskapet att söka i sig själv för att hitta kärlek och inspiration.

Han har en stökig bakgrund med adhd och drogproblem, men hittade sig själv bland annat under en resa till Tanzania. Hans företag ingår i BizMaker, där han kan bolla sina idéer och få stöd och hjälp på många sätt.

– Mitt mål är att få företaget att växa, men också att hitta någon annan som till stor del kan sköta företaget. Jag har en annan grej på gång för en bättre värld som jag också vill göra.

Ett mer lokalt perspektiv har Handelsbanken i Härnösand. Kontorschefen Åsa Starfelt Nilsson berättade om bankens lokala engagemang.

– Vi vill bidra till ett hållbart Härnösand och stödja dem som jobbar med en bra värdegrund, för jämställdhet och mångfald.

Banken stöttar till exempel ungdomsidrott och integrationsprojekt och är en av huvudsponsorerna i Glada Hudikteaterns projekt om fördomar på mellanstadiet.

XL-BYGG Fresks har hunnit bo in sig i de nya lokalerna på Saltvikshöjden. I stället för en lokal på dålig mark och med dålig logistik har de nu en toppmodern byggmarknad, dessutom i ett område med flera andra byggmarknader.

– Det är bara positivt. Vi ger draghjälp till varandra, sade platschefen Johnny Karlsson.

Men den stora investeringen kräver ökad omsättning. Målet är att öka med 30-35 procent inom 5-7 år.

– Vi måste vara på tårna hela tiden. Men vi och våra ägare tror på Härnösand, sade butiksansvarige Mi Särnmark.

None Plastic UF tävlar om titeln Årets monter vid riksfinalen i Stockholm 16-17 maj.

På frukosten presenterade sig också UF-företaget None Plastic, som säljer en bomullspåse som kan ersätta plastpåsar i till exempel frukt- och grönsaksdisken. Den 16-17 maj är de Härnösands enda deltagare vid riksfinalen i Ung Företagsamhet, där de tävlar i kategorin Årets monter.

– Det känns stort och ska bli jättespännande.