Företag mötte ungdomar på Yrkesmässan

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Det sorlade rejält på Parkaden när det var dags för årets Yrkesmässa. Kommunens samtliga elever i årskurs 8 och årskurs 2 på gymnasiet fick möta ett 25-tal företag.

– Men företagen representerar mångdubbelt fler yrken, säger Ulf Jonsson, studie- och yrkesvägledare på Härnösands gymnasium.

Yrkesmässan arrangerades på prov förra året och blev så bra att den nu återkommer.

– Särskilt gymnasieeleverna är intresserade. Många står kvar och pratar vidare med olika företag även efter stängningsdags, säger Ulf Jonsson.

Kommunens näringslivsenhet har fungerat som en sammanhållande kraft i processen och även bidragit ekonomiskt till arrangemanget.

Jonas Wessling från kommunens näringslivsenhet (tvåa från vänster) mötte Catarina Dufvenberg på Lastvagnsservice och hennes två medarbetare Oskar Larsson och Jonas Norberg.
Jonas Wessling från kommunens näringslivsenhet (tvåa från vänster) mötte Katarina Dufvenberg på Lastvagnsservice och hennes två medarbetare Oskar Larsson och Jonas Norberg.

– Det är långsiktigt viktigt att näringslivet får möta ungdomar och visa vad det finns för framtidsmöjligheter i Härnösand, säger Jonas Wessling på näringslivsenheten.

Snabba möjligheter finns hos Lastvagnsservice, en av utställarna.

– Vi är här för att visa att lastvagnsmekaniker är ett framtidsyrke. Vi behöver folk och den som utbildar sig är nästan garanterad jobb, säger Catarina Dufvenberg, vd på Lastvagnsservice.

Karolina Enström och Andreas Einarsson från Hemab.
Karolina Enström och Andreas Einarsson från Hemab.

En annan av utställarna, Hemab, ser lite mer långsiktigt på saken. Inom företaget finns många yrken och flera av dem kräver längre utbildningar.

– Vägen till ett yrke är inte alltid spikrak, det har vi flera exempel på hos oss, säger Andreas Einarsson, chef för kommunikation och externa relationer på Hemab. Vi är också här för att skolan är viktig för oss och för att ge ungdomar en känsla av att det finns en bra framtid i Härnösand.

Ulf Jonsson är nöjd med samarbetet med näringslivet.

– Vi har fått väldigt bra respons. Alla gillar idén med en sådan här mässa, även om alla inte har tid eller resurser att delta.

Anne Wigren på RIK Assistans berättar för ungdomarna vad en vd gör. Moderatorn heter Tobias Wikström.
Anne Wigren på RIK Assistans berättar för ungdomarna vad en vd gör. Moderatorn heter Tobias Wikström.
Några flickor i årskurs 8 får veta lite mer om polisyrket.
Några flickor i årskurs 8 får veta lite mer om polisyrket.