Fartyg, kläder och boende i Hälledal

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

I Hälledal finns det företag med stora framtidsvisioner. När kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander (S), tillsammans med Henrik Olsson från näringslivsenheten, besökte företag i Hälledal så var Hälledalshus ett av stoppen.

Hälledalshus startade hösten 2016 och har tre stycken anställda. Idag har företaget cirka 70 lägenheter samt affärslokaler till uthyrning. Fastigheterna som är belägna på Hälledalsvägen, Centrumvägen och Skogsgläntan har idag full beläggning.

– Behovet är stort då vi ser att det är en bostadsbrist även på landet säger Lars-Göran Granlöf, en av ägarna på Hälledalshus.

– Idag har vi till och med en kö på lägenheterna och det är jättekul. Vi har märkt att det finns en speciell brist på lägenheter med 3 till 4 rum. Vi har även märkt att många yngre har flyttat in till byn.

Förutom hyreshusen har Hälledalshus även vaktmästartjänster och fastighets- och markskötsel på entreprenad på byns skola, dagis, servicehus och sjukhem.
– Just nu söker vi dessutom med ljus och lykta efter någon som är intresserad av att driva en affär i lokalen där Hälledals handel tidigare har funnits. Vi hoppas på att hitta någon som brinner för att driva en butik, och som är en pålitlig entreprenör, för vi vill gärna att det ska finnas en affär i Hälledal. Det är en naturlig samlingsplats att träffas på om man bor i området, säger Catarina Granlöf.

Nu har Hälledalshus även fått ett bibliotek i sina lokaler.
– Det går ut på att man kommer in i biblioteket med sitt lånekort och pinkod, och kan då hyra sina böcker själv. Jag har själv hunnit lånat flera nya och spännande böcker. Jag tycker det är mysigt att vara på biblioteket, berättar Catarina Granlöf.
Inom kort kommer det finnas möjlighet att boka lokalen även för möten.

Henrik Olsson, näringslivsenheten, Catarina Granlöf, Lars-Göran Granlöf, Hälledalshus och Andreas Sjölander, kommunstyrelsens ordförande.

 

Höga Kusten profilkläder
Anna Olsson och Ingemar Thulin driver sedan 2017 företaget Höga Kusten Profilkläder AB.
Deras sortiment är stort med över 23 000 artiklar som spänner över både fritids-, arbets- och profilkläder. Företaget erbjuder arbetskläder och skyddsskor med hög kvalitet och dessutom får kunden hjälp med tryck och broderier.

Anna Olsson, Höga Kusten Profilkläder visar det stora sortimentet för Henrik Olsson, Andreas Sjölander.

Höga Kusten profilkläder säljer kvalitetskläder som produceras av Mascot – ett globalt textilföretag som har ett högt socialt ansvar med en internationellt certifierad produktionskedja. De som syr upp kläderna i fabriken är genom anställningskontraktet garanterad en gratis lunch om dagen och tillgång till en läkarmottagning.
– Jag är glad att vi säljer kläder från Mascot. Det känns bättre i hjärtat att sälja sina produkter då man vet att det inte förekommer barnarbeten, och det är skäliga villkor och löner till de som arbetar, berättar Anna Olsson.

Alla produkter från Höga Kusten profilkläder har två års garanti, så om till exempel knappar och kedjor skulle gå sönder finns det servicegarantier.
– Inga kunder är för liten och inga är för stora, utan alla är lika viktiga kunder för mig, säger Anna Olsson, Höga Kusten Profilkläder.

Diamantex
I de stora lokalerna vid Gustavik har Diamantex full sysselsättning i sitt företag. De tidigare industrilokalerna är idag en verkstad där företaget kan ta in båtar för att reparera. I hangaret bredvid finns det möjlighet att hyra förvaringsplats för fritidsbåtar och husvagnar.
I hamnen finns en 168 meter lång torrdocka. Porten är 21,5 meter bred men inne i dockan är utrymmet cirka 23-24 meter. Dockan har kapacitet att ta in stora fartyg. När porten till dockan är stängd pumpas 1,2 kubik vatten ut per sekund, och det är bara kapaciteten på en av två pumpar.
– Det är en av Sveriges största torrdocka, berättar Hans Nygren, ägare av Diamantex.
Kajen är 100 meter lång och djupet är 7 meter.

Andreas Sjölander, kommunstyrelsens ordförande (S), Hans Nygren, Diamatex, Henrik Olsson, näringslivsenheten.