EU, tillväxt och kalsonger från ångermanländska skogen

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

April månads företagsfrukost i Härnösand gästades av underklädesföretagaren Niklas Gilmark, EU-parlamentarikern Jens Nilsson samt Vanja Östman, tillväxtchef i Örnsköldsvik.

Örnsköldsviks kommun har fått både beröm och hån för sin devis att det ska vara en kommun i världsklass.

– Man måste få vara lite kaxig, sade Vanja Östman. Det viktigaste är att våga stå där vi är och samtidigt lyfta blicken. Och att strunta i administrativa gränser. Sådana bryr sig människor inte om.

Hon förde också in en mjukare dimension i begreppet tillväxt.

– De hårda värdena är förstås också viktiga, men tillväxt handlar ännu mer om de mjuka värdena, att bygga ett samhälle där människor vill bo. Och att jobba för mångfald. Ett segregerat samhälle är inte attraktivt. Så vi ska ligga i topp när man mäter till exempel hur vi hanterar HBTQ-frågor.

Lite inne på samma spår var EU-parlamentarikern och socialdemokraten Jens Nilsson när han pratade om flyktingströmmen som han tror kommer att ligga på en hög nivå under lång tid framöver.

– Om vi säger ja till det och anpassar vår organisation för att klara det så är det en klok tillväxtpolitik. Den här regionen behöver ju inflyttning och fler invånare.

Jens Nilsson är norra Sveriges enda representant i EU-parlamentet och han pratade sig varm för större och starkare regioner.

– Storregioner är bra för att stå enade och starka både gentemot EU och Stockholm.

Han passade också på att ge ett tips till Härnösand.

– Ni syns en gång om året i Bryssel, under 5i12-manifestationen i EU-parlamentet. Den dagen borde Härnösand kunna göra något mer av.

Morgonens tredje gäst var Niklas Gilmark, som driver företaget Allvar Underwear tillsammans med Hope-grundaren Stefan Söderberg. Båda kommer från Härnösand, men bor i Stockholm. Herrkalsongerna är gjorda av skogsråvara från Ångermanland.

– Jag är helt övertygad om att det här är framtidens material, sade han.

Än så länge skickas råvaran till Indien, där viskosen tillverkas, och sedan till Sri Lanka, där själva produktionen sker. Niklas Gilmark har förhoppningar om att kunna flytta hem produktionen i framtiden.

– Vi har ett samarbete med forskare på flera universitet om att få till viskostillverkning i Sverige.

Allvar Underwear säljs idag på NK i Stockholm och inom en månad även på butik Tetre i Härnösand. Nästa steg är Paris, Berlin och London.

– Det långsiktiga målet är att bli ett internationellt varumärke och den mest attraktiva utmanaren till de stora, kända märkena, säger Niklas Gilmark.