Enbart ekologiskt på Ekolivs

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

För fyra år sedan startade Anne och Joakim Hagström JA Ekolivs, av en enkel anledning.

– Vi ville själva handla helt och hållet ekologiskt och någon sådan butik fanns inte. Så vi startade en själva! berättade de när kommunstyrelsens arbetsutskott var på besök.

Ekolivs är länets enda butik med enbart ekologiska varor och det kommer kunder från flera av de andra kommunerna. Varorna kommer från både när och fjärran, butiken har cirka 25 olika leverantörer.

– 4-5 av dem är från närområdet och vi försöker hitta bra produkter i närheten. Men de måste vara ekologiska. Det är bättre för miljön att köpa ekologiskt långt ifrån än närodlat och giftigt, säger Anne.

Bredden i utbudet är något som många Härnösandsbor inte känner till.

– Det går att köpa all sin mat här, både basvaror och delikatesser, och även andra produkter som rengöringsmedel. Ekologiskt schampoo är en av våra storsäljare, säger Anne.

Ekolivs är till exempel totalleverantör av mat till den föräldrakooperativa förskolan Ekofröet.

– Många tror också att allt är väldigt dyrt. Det är klart att vi inte kan hålla samma priser som stormarknaderna, men vi är faktiskt alltid billigast på till exempel avocado, säger Joakim.

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott i mat- och fikadelen på Ekolivs.
Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott i mat- och fikadelen på Ekolivs.

Ekolivs startade i en liten lokal på Köpmangatan, men flyttade för ett och ett halvt år sedan till en större lokal på samma gata på

andra sidan Nybrogatan. Förutom att sortimentet därmed kunde utökas rejält har de också utvidgat caféverksamheten med lunchservering och fått bättre utrymme för sitt konstgalleri.

Det allt större utbudet av varor beror till stor del på att kunderna hela tiden efterfrågar nya saker. En av de senaste nyheterna är att det nu går att handla vissa varor på lösvikt. De senaste åren har Anne och Joakim också noterat en förändring i kundunderlaget.

– Det kommer fler och fler som framför allt är ute efter kvalitetsmat, säger Joakim.

– Och ekologiska varor smakar både mer och bättre, säger Anne.

Intresset för ekologiska varor ökar, men samtidigt har centrumhandeln i Härnösand problem, precis som många andra mindre stadskärnor.

– Det känns lite oroligt, säger Joakim. Vi vill ha en levande stadskärna där folk kan strosa, fika, handla och umgås. Vi måste alla tillsammans satsa helhjärtat på centrum!

JA Ekolivs
Grundades: 2012
Ägare: Anne och Joakim Hagström
Verksamhet: Butik med enbart ekologiska varor, café och lunchrestaurang, galleri
Certifiering: Butiken är Demeter-certifierad. Demeter motsvarar ungefär Krav, men är ett internationellt och större kontrollorgan.
Antal anställda: 1
Omsättning: 1,6 Mkr