En liten bit av Damaskus i Härnösand

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

För tre år sedan flydde Samer Alhusarieh från Syrien till Härnösand. Ända sedan dess har han drömt om att öppna en restaurang, precis som han hade i Damaskus. Och nu finns den på plats, Damaskus Restaurang på Kronholmen.

– Det går jättebra. Vi har många svenska gäster och de är nöjda, säger Samer och hans fru Manal.

Maten grillas på kolgrill på ett speciellt syriskt vis.
Maten grillas på kolgrill på ett speciellt syriskt vis.

Måndag till fredag serveras fyra olika lunchrätter. Därefter kan kunderna beställa från menyn som innehåller syriska specialiteter som shawerma och grillmat från kolgrillen, som är specialbeställd från Libanon. På menyn finns även pizza och piroger.

– Vi ska ta fram en speciell barnmeny också, kanske med någon leksak till.

Det var meningen att restaurangen skulle öppna redan i april, men det tog tid att få allt färdigt. Men familjen Alhusarieh har väntat längre än så.
Samer drev en liknande restaurang i Damaskus i många år. När kriget kom flydde familjen, först till Egypten. Där stannade Manal och de tre barnen medan Samer tog sig vidare till Sverige, bland annat på en dålig båt över Medelhavet.

– Det var ingen rolig resa.

Men det gick bra och nio månader senare hade han fått uppehållstillstånd i Sverige och familjen kunde komma efter. De stortrivs i Härnösand.

– Det är en jättefin stad där vi vill stanna. Annars hade vi inte satsat så här.

Huset vid Kronholmskajen har byggts om rejält och ned mot vattnet finns nu en nybyggd uteservering. Det finns redan planer för framtiden.

– Ja, efter sommaren ska vi glasa in verandan så att den går att använda året om.

Och så bygger vi på den med en ny uteservering till nästa sommar.

Samer har även tillstånd för en avdelning för rökning med vattenpipa utomhus. En annan idé är att hyra ut hela restaurangen till födelsedagsfester och andra tillställningar. Och så funderar de på att ha levande musik någon gång i veckan.

– Det vore roligt med arabisk musik för att öka känslan av Damaskus.

Abdul_och_Nader
Abdul Aziz och Nader Al Hafez jobbar också i restaurangen.