En cocktail på gin, VVS och lågprisvaror

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Två prisbelönta Härnösandsföretag och en storsatsande butikskedja fanns på plats under höstens första företagsfrukost. Det gjorde också cirka 120 frukostgäster.

– Verkligen roligt att så många kommer varje gång, sade Uno Jonsson, en nöjd chef på kommunens tillväxtavdelning som arrangerar frukostarna.

Nöjd var också Jon Hillgren på Hernö Gin, som nyligen utsågs till Årets företagare i Västernorrland och nu har chansen att bli detsamma i hela landet. Dessutom har hans gin vunnit över 40 guld- och mastermedaljer i olika internationella blindtester. Företaget har dubblat omsättningen varje år de senaste åren.

Johan Wester och Jon Hillgren på Hernö Gin vinner ständigt nya priser. Nu har Jon chansen att bli Årets företagare i Sverige.
Johan Wester och Jon Hillgren på Hernö Gin vinner ständigt nya priser. Nu har Jon chansen att bli Årets företagare i Sverige.

– Vi behöver inte skynda på, det skyndar sig självt. Budgeten jag gör inför varje år har hittills aldrig hållit utan det har gått bättre varje gång.

Hernö Gin exporteras idag till 16 länder. Senaste erövringen är Macao, som är att likna vid Kinas Las Vegas. Trots succén är Hernö Gin fortfarande ett litet företag med två heltidsanställda. Och så jobbar Jons föräldrar och syster deltid i företaget.

– Men nu har vi anställt Emil Åreng som blev Årets bartender förra året. Han ska jobba mer mot restaurangbranschen, säger Jon Hillgren.

Ett annat familjeföretag är Erikssons VVS, som startades av Kurt-Ivan Eriksson 1973. Nu drivs företaget av sonen Stefan och nyligen utsågs Erikssons till Årets installationsbutik inom Comfortkedjan, med totalt 70 butiker.

– Det var väldigt roligt. Jag är en gammal hockeykille så jag vill alltid vinna, säger Stefan.

Det var också hockeyproffs han ville bli som ung, men efter att ha jobbat med en rörläggare en sommar ändrade han spår. Han utbildade sig, jobbade några år i Göteborg och kom sedan hem och tog över butiken.

Årets installationsbutik inom Comfortkedjan heter Erikssons VVS i Härnösand. Den startades 1973 av Kurt-Ivan Eriksson (till höger), men drivs nu av sonen Stefan.
Årets installationsbutik inom Comfortkedjan heter Erikssons VVS i Härnösand. Den startades 1973 av Kurt-Ivan Eriksson (till höger), men drivs nu av sonen Stefan.

– Det var väldigt nyttigt att vara borta och se något annat.

Nyttig har också den ledarskapsutbildning varit som han gått det senaste året.

– Jag har lärt mig att se personalen som resurser och utveckla dem i stället för att vara med och peta i allt.

Företaget har växt och har nu åtta anställda. I och med det har också lokalen blivit för liten.

– Jag letar med ljus och lykta efter en större och mer ändamålsenlig lokal.

Förhoppningsvis slipper han vänta lika länge som DollarStore. De startade i Härnösand för 15 år sedan och har letat nytt läge åtminstone de tio senaste.

– Vi tyckte det var stort och fint med 650 kvadratmeter när vi öppnade, men nu är våra standardbutiker på 3 000 kvadrat, sade HR-chefen och en av grundarna Camilla Sandström.

Till våren öppnas det stora varuhuset som just nu byggs bredvid Härnösand Central. Invigningen beräknas ske runt den 25 april eller kanske redan en månad tidigare. Men det är inte den enda nya DollarStore-butiken som är på gång. Kedjan öppnar 20 nya varuhus nästa år, att lägga till de 47 befintliga.

Camilla Sandström på Dollar Store räknar med att inviga den nya Härnösandsbutiken i mars eller april nästa år.
Camilla Sandström på DollarStore räknar med att inviga den nya Härnösandsbutiken i mars eller april nästa år.

– Det blir nog ett lite slitsamt år, men samtidigt är det jättekul.

DollarStore siktar framför allt på mindre städer och samhällen, men placerar sig alltid nära en stor väg eller annan plats där butiken syns bra och där folk rör sig. Om tio år tror Camilla Sandström att DollarStore har 100 varuhus.

– Men egentligen finns det ingen gräns. Det kan lika gärna bli 150.