Digital framtid, ny kompetens och en smart skolmatsapp

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Årets innovatör 2017, Sofia Nordell från Mitt Gastronomi, var en av gästerna vid företagsfrukosten i februari. Hennes smarta skolmatsapp har minskat matsvinnet enormt. Frukosten handlade också om digitalisering och den kompetensreserv som finns bland nyanlända. Och så var UF-företaget Ljuva Kvinna på plats.

Sofia Nordell heter Årets Innovatör i Västernorrland 2017. Och vad är då en innovatör enligt henne?

– Någon som har en idé som förbättrar världen!

I hennes fall är det en app för skolmat som har minskat svinnet med över hälften. För några år sedan fick hennes företag Mitt Gastronomi i Sundsvall en friskola i Sundsvall med 600 elever som kund. Trots att hon erbjöd två varmrätter och en rejäl salladsbuffé varje dag så höll det på att gå åt skogen. Många elever kom inte till matsalen.

– Då började jag hänga med eleverna för att ta reda på varför. Jag lade säkert tusen timmar och en morgon insåg jag att det var en app som behövdes. Eleverna vill kunna välja själva och ha mer att välja på.

Nu erbjuds eleverna 8-10 rätter varje dag och beställer via appen en gång i veckan. Resultatet är strålande. Närvaron i matsalen har ökat och svinnet har som sagt minskat rejält. Vinnarna är många. Eleverna får den mat de vill ha, skolan får pigga elever och en bra sak att marknadsföra. Och Mitt Gastronomi har ökat effektiviteten enormt.

– Tidigare slösade vi inte bara med råvaror utan även massor med personaltimmar både på att laga maten och sedan slänga den. Men mest stolt är jag över den miljövinst det här ger, säger Sofia Nordell.

Digitalisering handlade det även om när Bron Innovations vd Lars Skandevall Persson klev upp på scenen. Bron är ett nätverk med 77 medlemmar, både företag och organisationer.

Lars Skandevall Persson, Bron Innovations vd, berättade om deras arbete med digitalisering.

– Min passion är att få människor och företag att jobba ihop, att samla privata företag, offentlig sektor och den akademiska världen i gemensamma projekt, sade Lars Skandevall Persson.

Ett av Brons huvudspår är att hjälpa företag med digitaliseringsprocessen, särskilt företag som inte är digitala alls.

– Härnösand kommun är en av våra medlemmar så det företag som behöver hjälp kan ta kontakt med näringslivsenheten så hjälper de er vidare med kontakter inom Bron.

Att ta till vara den kompetens som många nyanlända har var ett annat tema under frukosten. Ett sådant exempel är Samed Kaj. När han erbjöds praktik som fotograf på kommunens näringslivsenhet visade det sig att han också har en högskoleutbildning i ekonomi och management. Så i stället är han nu näringslivsutvecklare med fokus på nyanlända.

Marzena Nordin, Länsstyrelsen och Samed Kaj, näringslivsenheten Härnösands kommun

– Det är jätteviktigt att nyanlända får bra information om vilka regler som gäller i Sverige. Det är svårt även för den som har varit företagare i sitt hemland, säger Samed Kaj.

Ett annat exempel är Com Hem som har ett pilotprojekt med nio nyanlända, som går en förlängd grundutbildning hos företaget, kombinerat med SFI.

– Förutom att vi har ett allmänt rekryteringsbehov så behöver vi kunna erbjuda flera språk. Många av våra kunder pratar inte så bra svenska, säger Fredrik Ekwurtzel från Com Hem.

Marzena Nordin från Länsstyrelsen jobbar i projektet ”Integration och tillväxt”, som bland annat jobbar med att matcha nyanländas kompetens med företagens behov. Integrationen kan stupa på många saker. Marzena berättar om en duktig ingenjör som inte fick förlängd praktik för att han inte hade anpassat sig socialt på arbetsplatsen.

– Han hade så mycket att göra att han inte tyckte att han hade tid att fika.

På plats fanns också UF-företaget Ljuva Kvinna, som har tagit fram ett vinglas med tre olika kvinnofigurer på.

– Det är en reaktion mot det kvinnoideal som pressar många kvinnor idag. Vi vill säga att alla är vackra som de är, oavsett hur de ser ut.

Närmast förbereder sig Ipek Fekre, Johanna Sjölund, Sofia Hermansson och Maja Mooney för den regionala UF-mässan i Örnsköldsvik den 27 februari.

UF-företaget Ljuva Kvinna besökte företagsfrukosten och berättade om sin affärsidé.