Debut för företagsfrukost på Sambiblioteket

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone


Företagsfrukosten i december ägde för första gången rum på plan 4 i Sambiblioteket. Frukosten inleddes däremot traditionsenligt med luciatåg från gymnasiets estetiska program. Gäster var bland andra affärsängeln Camilla Andersson från Norge, den digitala konsulten Mikael Englund samt Pernilla Zsaludek Viklund och Lars Dahlman från hälsoföretaget Lifepulse.

Camilla Andersson är uppväxt i Härnösand, men flyttade redan som 15-åring för att gå bordtennisgymnasiet i Falkenberg. Hon var med och startade text-tv åt TV4 och blev sedan erbjuden att göra samma sak i Norge när den första kommersiella kanalen startade där. Det gick så bra att hon mer eller mindre blev tvingad att sälja företaget efter några år.
– Att göra en exit vid 28 års ålder var tufft.
Men hon tog nya tag och har sedan dess framför allt ägnat sig åt att starta eller investera i nya företag. Och åt att förändra den norska kulturen.
– Norge har världens rikaste medelklass, men det har inte funnits någon kultur att investera och äga onoterade aktier. Men det förändras nu snabbt och det känns otroligt spännande.
Hon har varit med och startat eller investerat i ett 50-tal företag hittills. Hon vill också slå ett slag för fler kvinnor i näringslivet, inte minst i ledande positioner.
– För att det ska bli bra behöver vi ha både kvinnor och män. Och kvinnorna måste bli bättre på att ta för sig. Dra en vit lögn om det behövs. Det gäller att våga och sedan lära sig på vägen.

Mikael Englund har nyligen flyttat med familj och företaget Ghost Competence till Härnösand från Umeå. Han jobbar med marknadsföring åt främst bygg- och energiföretag i hela Sverige.
– Härnösand är en superspännande stad och ligger mycket mer centralt.
Han jobbar mycket med digital marknadsföring och sociala medier och har en tydlig uppmaning till alla företag.
– Sluta jaga likes! Det ger ingenting i längden. Det är bättre att fylla ert flöde med bra innehåll. Bjussa på era kunskaper i stället.
Han uppmanar också företagen att skaffa egen digital kunskap.
– Åtminstone en bättre kompetens som beställare. Men om du vill ta den digitala marknadsföringen riktigt långt så behöver du mycket mer än så.

BizMaker-företaget Lifepulse är precis i startgroparna för att testköra sitt webbaserade hälsoprogram mot några företag. I februari är det dags.
– Vi är i ”panikfasen” nu när vi ska få allt att funka, säger Pernilla Zsaludek Viklund och Lars Dahlman.
Programmet är långsiktigt och syftet är framför allt att få människor i riskzonen för ohälsa att förändra sina beteenden. Programmet pågår i 9-12 månader och börjar med föreläsningar och en hälsoscreening av företagets personal. Därefter följer personalen det webbaserade programmet med korta videolektioner, parallellt med att de får coachning.
– Bättre hälsa hos personalen ger stora vinster, inte bara för individen utan också för företagen i form av mindre sjukskrivningar och effektivare medarbetare.

HNEF, Härnösands Näringslivs Ekonomiska Förening, är en paraplyorganisation för alla företagsorganisationer i Härnösand.
– HNEF är en utmärkt plattform för att jobba ihop med kommunen. Näringslivet och kommunen har ett yin-och-yang-förhållande. Vi behöver en stark kommun och kommunen behöver ett starkt näringsliv, säger HNEF:s ordförande Anders Wahlqvist.
Krisitna Lockner är HNEF:s projektledare och jobbar bland annat med aktiviteter och mötesplatser som Before Work och nya Insikt Härnösand, där deltagarna får koll på vad som händer just nu och också trevlig samvaro. Hon är också ansvarig för Fokusmässan 3-4 maj nästa år.
– Glöm inte att boka monter, helst redan idag. På måndag går priset upp.

Företagsfrukostarna kommer från och med nu att arrangeras på Sambiblioteket, plan 4.
Läs mer om företagsfrukostarna här