Bredband och mathantverk på landsbygdskonferens

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Ett 80-tal personer kom till årets Landsbygdskonferens Höga Kusten på Murberget. Det var en välmatad dag och några saker blev särskilt tydliga. Till exempel att ett bra bredband är en grundförutsättning för utveckling på landsbygden och att mathantverk har stor potential att växa.

Magdalena Forsberg
Magdalena Forsberg

Magdalena Forsberg, före detta skidskyttestjärna och Höga Kusten-fantast, ledde deltagarna genom dagen, där förmiddagen handlade om bredband och internet.

Först ut var Teo Härén med den provocerande titeln ”Centraliseringen är en myt”. Han talade om internet som den kraft som har påverkat människor mest de senaste 20-30 åren och inneburit en otrolig förändring för landsbygden.

– I Älvkarleö där jag bor kan jag nu handla i butiker som aldrig har funnits förut. Och visst, banken lade ned, men vi fick 150 andra i stället.

Han menade också att landsbygden är den bästa platsen för kreativitet.

Teo Härén

– Kreativitet kräver både nya intryck och reflektion och förr behövde vi åka in till stan för att få nya intryck. Nu finns hur mycket som helst på internet. Och så fort du stänger av  datorn så är automatiskt utrymmet för reflektion där.

Christer Mattsson från forskningsinstitutet Acreo fyllde på med att prata om bredband till alla.

Efter lunchen, som för övrigt var en mycket uppskattad buffé av närproducerad mat, blev det bland annat prat om mathantverk. Anna Berglund från Eldrimner, ett nationellt resurscentrum för mathantverk, menade att allt fler unga människor verkligen bryr sig om vad de äter och vill ha hantverksmässigt gjorda alternativ med en tydlig identitet.

Gunilla Kjellsson, ordförande för LRF Västernorrland, talade om länets livsmedelsstrategi.

– Om vi satsar rätt kan det ge 170 nya jobb.

Dessutom pratade Terese Bengard om nätverket Hela Sverige ska leva och Lina Bjerke om hur akademiker ska lockas att flytta till landsbygden.

– Under de fem första åren efter avslutad utbildning är det mest troligt att man rör på sig. Så rikta er till den gruppen och särskilt till dem som redan har en anknytning till din bygd!

Sist ut var David Griff och Jennie Hagman från företaget Braskotten, som hittat ett nytt användningsområde för de tallkottar som blir över vid fröförädling. Alla deltagare vid konferensen fick också en provpåse med några kottar att ta med sig hem.

Många intryck och impulser blev det för de 80 deltagarna och kanske även nya kontakter och idéer.

– Det var i alla fall mycket snack och diskussioner i pauserna, säger Henrik Olsson, landsbygdsutvecklare i Härnösands kommun som stod för arrangemanget det här året.