Åkroken blir BizMaker

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Nu väntar nya tider för Åkroken Business Incubator. Dels byter hela verksamheten namn till BizMaker, dels tar Cecilia Nordlund över som affärsrådgivare i Härnösand efter Jörgen Eriksson.

– Men jag har jobbat på inkubatorn i Sundsvall i tre år så jag byter egentligen bara arbetsplats, sade Cecilia Nordlund när kommunstyrelsens arbetsutskott var på besök.

Hon och Jörgen berättade om inkubatorns verksamhet som är inriktad på nya innovativa företag med en vilja att växa. Drygt 60 bolag finns inskrivna i hela länet, varav ett tiotal i Härnösand. Ett av de mer kända är Allvar, som säljer kalsonger gjorda av skogsråvara från Västernorrland.

– För Allvar har det gått fort och de är nu på väg ut ur inkubatorn. De siktar på att omsätta 50 miljoner kronor om fem år och behöver inte vår hjälp längre, säger Jörgen.

Peter Antonsson med solglasögonen Anton Frans
Peter Antonsson med solglasögonen Anton Frans

Två andra företag som kommit långt i Härnösand är Kotten och Runa of Sweden. På plats fanns också Peter Antonsson som driver Anton Frans, ett företag som säljer solglasögon där en stor del av det kunden betalar går till välgörande ändamål. Även han sneglar mot den västernorrländska skogsråvaran.

– Vi vill bli ekologiska och har ett projekt tillsammans med Domsjö Fabriker om att tillverka glasögonbågarna av cellulosa från skogen.

Namnbytet till BizMaker beror på att verksamheten inte automatiskt ska förknippas med Åkroken.

– Vi tillhör Åkroken Science Park, men vi riktar oss till alla typer av företag, inte bara de med koppling till universitetet, säger Cecilia.

BizMaker finns på plats i länets alla sju kommuner och har dessutom en filial på Ekerö i Stockholm.

– Vi affärsrådgivare har väldigt olika kompetens och bakgrund och det är en enorm styrka. På så sätt kan vi hjälpa alla företag med precis det de behöver, oavsett vilken kommun de finns i, säger Jörgen.

Mötet med kommunstyrelsens arbetsutskott är det sista han gör på inkubatorn innan Cecilia tar över helt. Hon får också en kollega i Habib Effati, som kommer att jobba speciellt med entreprenörskap bland nyanlända.

BizMaker har goda kontakter med alla andra aktörer på området, till exempel Ung Företagsamhet i skolan, kommunens näringslivsenhet, Almi med flera och driver även Business Start, ett affärsutvecklingsprogram där vem som helst kan vara med.

– Vi har ju vissa kriterier för att bli antagen i inkubatorn. Men alla företag är välkomna att söka. Passar de inte här så lotsar vi dem vidare till rätt ställen, säger BizMakers nya affärsrådgivare i Härnösand, Cecilia Nordlund.