Absolicon siktar på 40 anställda

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Absolicon fortsätter att växa. Just nu söker företaget fem nya personer.

– Målet är att bli cirka 40 anställda, berättade Christer Olsson när kommunstyrelsens arbetsutskott var på besök.

Christer Olsson har varit med sedan start och fick föra talan eftersom bolagets grundare Joakim Byström var på en av många utlandsresor. Absolicons historia är tudelad. Bolaget startades 2008 och efter en konkurs 2012 gjordes en nystart. Från två anställda vid nystarten har företaget idag växt till 22 anställda.

– Vi bytte också inriktning vid nystarten. Nu säljer vi framför allt fabriker för tillverkning av solfångare i stället för att bara sälja solfångare. Och så koncentrerar vi oss på solfångare för värme och ånga, inte längre solel.

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott fick höra om Absolicons spännande historia fram till idag.

Den allra första fabriken var tänkt att byggas på hemmaplan, i företagets lokaler på gamla Hernöverken i Härnösand. Men en kinesisk kund var så ivrig att den i stället hamnade i Sichuan i Kina.

– Den spottar ur sig en solfångare var sjätte minut.

I Härnösand byggs i stället den andra fabriken just nu. Den ska inte bara producera solfångare till kunder i norra Europa utan också fungera som visningsanläggning.

Absolicon fortsätter att satsa mycket på forskning och utveckling. En sak man tittar på är att använda solenergi för att producera fjärrvärme. Just nu installeras en visningsanläggning i österrikiska Graz och Absolicon tittar också på att bygga en visningsanläggning lokalt.

– Vi skulle vilja anlägga ett solfångarfält och koppla in på fjärrvärmenätet här i Härnösand eller någonstans i närheten, säger Ingemar Forzelius, tidigare vd på Hemab och nu konsult åt Absolicon.

Absolicons solfångare har två speciella egenskaper. Dels fokuserar den genom sin parabolform allt solljus till en liten yta och kan därmed komma upp i väldigt höga temperaturer. Det andra är att solfångaren är vridbar och följer med solen under hela dagen för maximal solinstrålning.

– Enligt oberoende forskningsinstitut gör vi världens bästa koncentrerande solfångare, säger Christer Olsson.

Absolicon
Grundades:
2008 och 2013
Grundare: Joakim Byström
Verksamhet: Utvecklar och säljer koncentrerande solfångare samt fabriker för produktion av solfångare
Antal anställda: 22
Omsättning: 2 mnkr + försäljning av en produktionslina för 25 mnkr