Heta kottar och en lagad pyspunka

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Framgångssagan om braständaren Kotten, fastighetsbolaget Amastens planer och det nya projektet Ung landsbygdsentreprenör var ämnena vid april månads företagsfrukost. Men dagens citat stod Madelene Lundvall i UF-företaget CyberUp för:

– Man måste jobba hårt, tro på sig själv och inte låta någon stå i vägen!

Amasten har på bara några år blivit Härnösands största privata hyresvärd med 430 lägenheter. Dessutom äger bolaget hela Prismahuset. Köpet av Prisma skedde strax innan Åhléns besked att lämna Härnösand.

– Vi visste att risken var stor när vi köpte så det kom inte som någon överraskning. Men det var bra att beskedet kom så pass fort. Nu har vi förutsättningarna klara när vi jobbar med att förnya hela stadskärnan, sade Amastens vd David Dahlgren.

David Dahlgren, vd för Amasten
David Dahlgren, vd för Amasten

Han har tidigare liknat Härnösand med Argentina – hundra år av pyspunka.

– Det jag menar är att Härnösand har levt lite för mycket på gamla meriter och på den offentliga sektorn. Men nu har det vänt, punkan är lagad och vi tror starkt på Härnösand.

– Sådana här frukostar är ett bra exempel på viljan att resa sig och vilken fin samverkan det finns här mellan näringslivet och kommunen.

Han lovordar det mottagande han och företaget fått och det extremt fina samarbetet med både kommunen och andra företag.

– Pressmeddelandet om vårt första förvärv här gick ut klockan 7 en morgon. En timme senare ringde centrumutvecklaren Henrik Skyttberg och hälsade oss välkomna till Härnösand.

På plats fanns också Jennie Hagman och David Griff från Kotten. Braständaren har gått från idé till succé på rekordtid. Inte ens ett år efter premiären finns Kotten nu hos 205 återförsäljare i tio länder. Idén föddes på ett utedass i Njurunda där en av grundarna läste ett husmorstips i en gammal veckotidning om att doppa kottar i stearin och använda som braständare.

– Det funkade inte alls, men han gav sig inte och fortsatte experimentera tills det gick.

Kottarna tillverkas i Ulvvik, Älandsbro av Skogsfrö i Skandinavien AB och består av två restprodukter, kottar från processen i Ulvvik och stearin från trasiga ljus.

– Nu vill vi erövra den finska bastumarknaden och starta kottfabriker i USA och Kanada.

Annika Winhagen
Annika Winhagen

Ung landsbygdsentreprenör heter ett alldeles nytt projekt för att få landsbygdsungdomar att starta företag. Projektledare är Annika Winhagen.

– Jag är själv ett gott exempel på att det går att driva företag och överleva på landsbygden.

Projektet pågår i tre år och är en avknoppning av det lyckade konceptet sommarlovsentreprenör. Till att börja med har fyra handledare rekryterats och utbildats och de ska nu rekrytera unga entreprenörer.

– Vi koncentrerar oss på några områden i taget. I Härnösand är det till att börja med Älandsbro och Hemsön.

Frukostens yngsta gäster var Madelene Lundvall och Cornelia Lång i UF-företaget CyberUp, som nyligen blev Västernorrlands bästa UF-företag och 8-9 maj ska tävla i riksfinalen på Älvsjömässan.

– Nu jobbar vi stenhårt med hur vi ska presentera oss, monter, kläder och allt runt omkring. Och vi söker sponsorer!

Tre UF-företag fanns på plats under aprilfrukosten. Julia Sjödin, Lisa Sjödin och Lina Modig från Hernö Glas, Cornelia Lång och Madelene Lundvall från CyberUp och Niklas Wahlgren från Tracker.
Tre UF-företag fanns på plats under aprilfrukosten. Julia Sjödin, Lisa Sjödin och Lina Modig från Hernö Glas, Cornelia Lång och Madelene Lundvall från CyberUp och Niklas Wahlgren från Tracker.